Майките от „Системата ни убива всички“ настояват за среща с министъра на здравеопазването относно начина, по който ТЕЛК оценяват хората с увреждания през последните шест месеца
Майките от „Системата ни убива всички“ настояват за среща с министъра на здравеопазването относно начина, по който ТЕЛК оценяват хората с увреждания през последните шест месеца / БГНЕС, архив
От „Системата ни убива всички“ искат спешна среща със здравния министър
100413
От „Системата ни убива всички“ искат спешна среща със здравния министър
  • От „Системата ни убива всички“ искат спешна среща със здравния министър
Майките от гражданската инициатива "Системата ни убива всички" се разграничиха от днешната среща на Вера Иванова и още няколко от протестиращите майки с премиера Бойко Борисов. По време на срещата управляващите се похвалиха, че са спазили обещанията си към хората с увреждания, а майките им връчиха писмо с благодарност за инициираното преследване на измамите с телковите решения. От "Системата ни убива всички" казаха, че срещата не дава решения на проблемите с оценяването на уврежданията на хората и същинската реформа в ТЕЛК, за която майките настояват от няколко години.

Борисов: Спазихме обещанията си към хората с увреждания
 
След като в края на миналата година премиерът Бойко Борисов обеща проверки на дейността на ТЕЛК комисиите, днес Вера Иванова и още няколко от протестиращите майки дойдоха при него, за да бъдат информирани, че проверките са направени, но резултатите ще бъдат обявени след 10 дни. На срещата не бяха поканени майки от гражданската инициатива "Системата ни убива всички" - обединението на голяма част от майките, участвали в протестите през 2018 година. Те се разграничиха от днешния разговор.
 
Весела Одажиева каза, че гражданската инициатива "Системата ни убива всички" не желае да бъде свързвана с подобни благодарности към институции, "които по закон са длъжни да си спазват ангажименти за контрол върху системата в ТЕЛК".

Гешев за ТЕЛК-овете: Стотици милиони изтичат в пясъка
 
От гражданската инициатива поставят като най-спешния за решаване проблем начина, по който ТЕЛК оценяват хората с увреждания през последните шест месеца, по обновената наредба. "Много хора се свързват с нас, за да ни се оплачат, че са им прекратени правата, че са им намалени проценти на степен на увреждане, съгласно новата наредба. Очакваме да разберем според Министерството на здравеопазването какво ще се случи оттук нататък с тази наредба, защото ние категорично смятаме, че тя не трябва да продължава в този си вид да ощетява хората", коментира Одажиева.
 
Майките от "Системата ни убива всички" настояват за среща с министъра на здравеопазването по тези проблеми и заплашват с протести, ако няма адекватна реакция от страна на държавата. Готови са да разговарят и за борбата с фалшивите ТЕЛК решения, ако бъдат поканени на насрочената за след 10 дни среща в здравното министерство, но смятат, че тази тема не трябва да измества значението на цялостната реформа в ТЕЛК.