От ОДС ще събират подписи за внасяне на вот на недоверие на кабинета
От ОДС ще събират подписи за внасяне на вот на недоверие на кабинета / netinfo
Подписи за внасяне на вот на недоверие към кабинета ще започнат да събират депутати на „Гергьовден” и Земеделски народен съюз. Това ще стане, ако до края на седмицата премиерът Сергей Станишев не обясни в парламента как правителството смята да се справи с учителската стачка.

Народното събрание отхвърли за четвърти път искането на ДСБ депутатите да изслушат премиера Сергей Станишев във връзка с учителската стачка. От „Гергьовден” заявиха, че всеки ден от седмицата ще настояват за изслушването на министър-председателя. Това е най-естественото нещо, което можем да поискаме, в противен случай стартира подписката за вот на недоверие, закани се Любен Дилов-син.

Той призова опозиционните парламентарни групи да започнат разговори за набелязване на конкретни действия и внасяне на общ вот. Към момента позицията на СДС и ДСБ е вотът на недоверие да бъде отложен за след местните избори. Очаква се депутатите от двете групи да се включат в подписката, ако тя бъде подета по-рано.

Свое лично мнение изказа и Нено Димов от ДСБ, който призова за незабавно внасяне на вот на недоверие към кабинета заради учителската стачка, тъй като местните избори не могат да бъдат оправдание за чакане. Димов прочете пред медиите отвореното писмо на 17 столични училища, подписано от 123-ма педагози, с искане на оставките на министрите Даниел Вълчев и Пламне Орешарски.

Депутатът от ДСБ съобщи, че се очаква утре да бъдат внесени в Народното събрание подобни открити писма от училища от цялата страна.

По-рано от „Гергьовден и от Земеделски народен съюз се обявиха за 50-процентно увеличение на учителските заплати и за спешно заседание на парламентарната комисия по образование.