Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
В периода 1 януари-5 декември 2022 г. планинските спасители са оказали помощ на 2185 пострадали в планините, каза пред журналисти Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).

На ски писта помощ са получили 1997 пострадали. По думите му 154 от пострадалите са предадени живи на екипите от Спешна помощ, 11 са смъртните случаи, а двама са в неизвестност. По 36 спасителни акции е имало в Пирин, в Стара планина и в Рила. Във Витоша спасителните акции са били 32, в Родопи – шест, в Осогово – четири. Нешев посочи, че в съвместна с армията акция, е оказана помощ с хеликоптер. Пострадалият беше спасен заради бързия транспорт, допълни Нешев. 

В ПСС има близо 500 доброволци и 47 щатни спасители, като всички те са добре подготвени за оказване на помощ в планината, увери Нешев.

Основните причини за нещастия в планините са подценяване на условията и надценяване на собствените възможности, както и непознаване на терена, недооценка на метеорологичните условия, слаба физическа подготовка, каране извън обозначените писти, неподходяща екипировка, посочи още Нешев.

Преди тръгване в планината да се планира маршрутът, екипировката да е подходяща, мобилните телефони да са заредени, желателно е да има и допълнителна батерия, да има достатъчно висококалорична храна, както и течности, посъветва Нешев. По думите му е нужен и добър подбор на групата, в която хората трябва да са приблизително равностойни като възможности, за да се движат едновременно и да имат добри познания за планината. 

Нешев и председателят на ПСС Веселин Ганчев апелираха към представителите на бизнеса за помощ. ПСС се финансира от държавния бюджет и от дарения, но средствата са недостатъчни, посочи още Нешев. Даренията за тази година са близо 250 хиляди лева. Планинските спасители работят и с 22 кучета, от които 10 са оперативни, а останалите се обучават, допълни той.

Да се направят промени в Закона за защита при бедствия и аварии, както и в Кодекса на труда, за да бъдат освобождавани от работа планинските спасители, когато са в акция, призова София Стоименова, член на Управителния съвет на ПСС. 
БТА