/ ThinkStock/Getty Images
По искане на Окръжна прокуратура – София съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 30-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление.

През нощта на 28 май 2020 г., в с. Долна Малина, Софийска област, 86-годишна жена е била нападната в жилището си. В продължение на три часа извършителят на престъпното деяние оказвал психически тормоз върху трудноподвижната и напълно безпомощна жена.

Хванаха заподозрения за побоя над 90-годишния дядо в Ореховица (ВИДЕО)

Отправял й заплахи, че „й се пише лошо, ако не му даде парите“, силно я стискал с ръце, блъскал я. Чрез употреба на сила отнел от беззащитната пенсионерка парична сума в размер на около 3 500 лева и мобилен телефон.

В резултат на действия по разследване на престъплението е бил установен и задържан мъжът, извършил грабежа. Той е от село Петково и е осъждан три пъти за тежки умишлени престъпления. Последното му наложено наказание от четири години „лишаване от свобода“ е изтърпял преди шест месеца, след което бил освободен.

Хванаха осъждан 33 пъти отново да краде

Тридесетгодишният мъж е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него тежко престъпление, при условията на опасен рецидив. Предвид високата степен на обществена опасност на дееца, както и на деянието, прокурор в Софийска окръжна прокуратура е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Събраните доказателства сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Същото е било уважено от съда.

За извършеното престъпление Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.