Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли възможността за юридическа смяна на пола. Тълкувателното решение на Върховния съд е от понеделник. 

Изключително оспорвано решение, с почти равни гласове „за” и „против” от страна на магистратите. На практика вече ще е невъзможно например човек, роден като мъж, да получи по съдебен ред правото да фигурира в личните си документи като жена. И обратното. У нас досега са спечелени десетки подобни дела от транссексуални хора, променили пола си. Съдиите най-често се позоваваха на Европейската конвенция за правата на човека, тъй като в България липсва подобна правна уредба, предаде NOVA.

През януари миналата година Петра, родена като Петър, сменя пола си с операция в чужбина. Половин година по-късно успява да осъди страната ни в Страсбург заради отказа на съда у нас да я впише като жена. 

„Това решение е крайно, не подлежи на обжалване от страна на България и трябва да изплатят обезщетение и да променят документите в срок от 3 месеца. Обезщетението дойде, но за документите все още чакаме. Много амбивалентна ситуация - с операция за смяна на пола, женска визия, а с мъжки документи”, коментира Петра Христова. 

След решението на ВКС Петра не знае ще успее ли да получи така желаната лична карта с отбелязан пол „жена”. Обръща се и към магистратите. 

Наистина не мисля, че са те хората, които трябва да кажат как човек да се чувства. А не така да се отхвърля с лека ръка и от това да зависят дори човешки животи, защото психиката на един такъв човек винаги е много пострадала - и в детските години, и в семейството, ако има неразбирателство. Сега е ред на държавата да ни подкрепи нас, а не да ни заклеймява, не да ни отхвърля”, казва Петра Христова. 

В мотивите на ВКС на фокус са сключването на брак от лица с един пол, а също и отглеждане на общо дете. Посочва се, че семейните отношения не могат да се разглеждат без да се отчете връзката им с културните и духовни традиции на българския народ. И още - правото в Република България не допуска лица от един и същи пол да са вписани като родители на дете. 

Според адвокат Деница Любенова така още повече се засилва противоречието между нашата Конституция, недопускаща различен пол от биологичния, и Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана през 92-ра. 

От 1992-ра такива дела се разглеждат в България. По тях има влезли в сила решения - трансхора, които са си сменили документите - не само личните, но и акта за раждане. Т.е. такова нещо вече се е случвало. Ако е трябвало да се води този спор, къде стои Конституцията и къде ЕКПЧ, то е трябвало да се води през 1992 г.”, коментира Деница Любенова. 

Адвокат Любенова работи по емблематичното дело на бебе Сара и издаването на акт за раждане с вписани две майки. В края на 2021 година Съдът на ЕС постанови, че България е длъжна да издаде паспорт на детето.

„Съдът на ЕС казва, че „националната и конституционна идентичност не може да бъде използвана от държавите членки за дерогиране на основни права на нейните граждани. Това е една правна недомислица, правно дъно, ако щете. Опитват се тези съдии да ограничат правото на жалба и достъпа до правосъдие на трансхората в България”, каза адвокат Любенова.

Тя допълва, че очаква как ще реагира страната ни по случаите на бебе Сара и на Петра, тъй като и по двата казуса вече има решение отвън, с което България трябва да се съобрази - независимо от решението на ВКС.