Осман Октай: Човек от охраната на Доган е убил Емин
Осман Октай: Човек от охраната на Доган е убил Емин / cнимкa: pro.bg

По всяка вероятност убиецът на Ахмед Емин трябва да се търси сред някой от охранителите на Ахмед Доган. Това каза в пред pro.bg един от основателите на Движението за права и свободи Осман Октай. По думите му Емин е сред основните герои в разработката „Лиани", тъй като е имал функцията на ключова фигура за контакти на Доган на всички нива.

„Всички знакови убийства бяха извършени от стари служители на службите", категоричен беше Октай. Според него лидерът на ДПС е контролирал целия преход - бил е обслужван с избирателни райони, а самият той е обслужвал определени групировки, свързани със службите.

„Убийството на Ахмед Емин беше предупреждение за Доган, за да бъде сплашен", заяви още Октай.

Коментар за смъртта на политическия шеф на кабинета на Доган пред медията направи и генерал Атанас Атанасов. „Явно Ахмед Емин е бил изправен в ситуация да бъде лоялен към лидера на партията или в услуга на други. За да стигне до такова тежко решение да посегне на живота си, натискът върху него е бил огромен", заяви той по повод изнесената информация, че около акция "Октопод" са излезли нови факти и доказателства, свързани със смъртта на Емин. Според него хора от бившето ръководство на ДАНС са имали интерес да прикрият фактите и обстоятелствата около смъртта на съветника на Доган. Генерал Атанасов допуска, че именно оттам е бил оказван натиск на Ахмед Емин да извършва или не определени действия. „Имаше тежки обстоятелства в коалицията БСП-ДПС и не е изключено да е бил притискан да дава факти и обстоятелства за дейността на Доган или негови връзки с чужди сили. Нямам представа, но има сили, които са искали да прикрият факти и обстоятелства около обективността на разследването", допълни той.

Според бившия директор на националната служба за сигурност, Ахмед Емин не е могъл да приеме морално задачата, която е имал и за това говорят думите в писмото му, че не е предател и че обича родината си. Фактът, че по материалите по делото, изпратени в ДАНС, толкова време не е работено, генерал Атанасов коментира като „преднамерено" действие, за което някой трябва да понесе отговорност: „Някой трябва да попита кой изпрати зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров, тогава главен секретар на МВР, какво е правил на местопроизшествието в Бояна, откъдето той заяви, че става въпрос за „класическо самоубийство". Той е убеден, че точно по това време са били допуснати тежки процесуални нарушения при огледа и разследването.

Темата за смъртта на Ахмед Емин, началник на политическия кабинет на Ахмед Доган, се завъртя отново в публичното пространство след като при посещение в Габрово премиерът Бойко Борисов коментира, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки процесуални грешки или небрежност при разследването на смъртта на Емин. Той заяви, че е предал справката на ДАНС по случая на главният прокурор Борис Велчев и очаква реакцията му по темата.

Ахмед Емин се самоуби на 17 октомври 2008 г. Той се е застреля в сараите на Доган в Бояна. Разследването посочи,че спусъкът Емин дръпнал сам, а решението бил взел предварително. Той е стрелял с дясната си ръка, от упор в слепоочието. Експертите са доказали още, че в момента на самоубийството си Емин не е бил под въздействие на психотропни вещества.