Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
ДПС призова да се вземат мерки от институциите и партиите срещу езика на омразата, БСП поиска оставката на депутат от Обединените патриоти, заради негово изказване, за което от столетницата смятат, че е ударило дъното на парламентаризма, а от коалицията ОП, която е част от управляващото мнозинство, защитиха колегата си Валентин Касабов.
 
Цветанов: ГЕРБ не търси конфронтация

ДПС пък призова всички националноотговорни партии, всички държавни институции, министър-председателят и президентът да вземат мерки срещу езика на омразата. Това стана известно от думите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който прочете в пленарната зала декларация от името на групата. По думите му повод за декларацията са изявления на депутати от Обединените патриоти на брифинг на 12 октомври.

Народно събрание
БГНЕС

Не ни отправяйте заплахи, призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той цитира думи на депутата от Обединените патриоти Валентин Касабов от брифинг на 12 октомври: "и да внимават, защото можем да ги смачкаме".
 
БСП поиска оставката на депутата от Обединените патриоти Валентин Касабов.

Народно събрание
БГНЕС

Антон Кутев от левицата заяви, че думите на Касабов по адрес на ДПС са ударили дъното на парламентаризма. В думите на депутата от ОП Валентин Касабов има нескрита заплаха, която включва насилие, заплаха на чисто органично ниво. Обръщението не е към хора, а към дървеници, които лесно могат да бъдат смачкани, заяви Антон Кутев.
 
Въпреки острите реплики БСП няма да иска вот на недоверие срещу кабинета

Кутев подчерта, че не защитава ДПС, за което те нямат нужда и не са и искали. „За нас в това изказване има нарушаване на човешки права. Подобна риторика е недопустима дори и на най-долно улично ниво. Попадайки в парламента, ти ставаш част от политическия елит на държавата, ти даваш тон на случващото се в държавата. Изказването на колегата е под допустимото”, изтъкна депутатът от левицата.
 
Той подчерта, че няма парламент в света, където депутат, направил подобни изказвания, да остане в него и отбеляза, че ОП са ударили дъното на парламентаризма.

Народно събрание
БГНЕС


Валери Симеонов поиска извинения от четири големи медии

Нито ДПС, нито БСП имат право да говорят за морал, докато не се извинят за всичките си грешки, които сътвориха през тези три десетилетия преход. Това заяви в пленарна зала секретарят на Парламентарната група "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов в декларация от името на групата в отговор на тези на ДПС и "БСП за България". По думите на Ангелов от декларациите на опозицията станало ясно, че "ги било страх" и попита от какво ги е страх.
 
Ангелов призова депутатите на БСП, когато говорят за морал, първо да погледнат себе си. "Първо погледнете как вие сте мачкали хора за това, че са имали различни политически убеждения. Първо вижте историята на вашата партия, която вие не отричате. Как мачкахте българите. Партията, на която се обявихте за наследници, БКП", каза той.
БТА, БГНЕС