/ iStock/Getty Images
След дълги преговори между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Европейската комисия, страната ни ще получи 20 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, с които да закупи хеликоптери-линейки.

Добрата новина съобщи в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и активен планинар Димитър Главчев.

След трагедията в Стара планина: Искат закупуване на медицински хеликоптер (ВИДЕО)

„Това е тема, която напоследък бе отразявана с отрицателен знак. Да, има такава петиция в Министерски съвет, но по темата се работи далеч преди нея“, отбеляза той.

Заместник-регионалният министър Деница Николова отбеляза, че тези европейски средства ще помогнат на страната ни да реновира спешната си медицинска помощ.

Откриха израелски турист невредим след 6-часова спасителна акция в Боровец

Броят на хеликоптерите обаче ще зависи изцяло от това как ще бъде разписан проекта, като на този етап се очертава те да бъдат два. Те ще помагат в акция по планинско спасяване, транспортиране на пострадали хора, бедствия, аварии и донорски мисии.

До този момент страната ни беше единствената в Европейския съюз без въздушна медицинска помощ.

Средствата по проекта ще бъдат изразходвани още за изграждане на хеликоптерни площадки, тяхното лицензиране и обучението на екипажи.

„Изказвам своето задоволство в началото на този проект. Ние работим в много тежки условия и често имаме пациенти, които имат нужда от въздушна линейка. Наясно сме с необходимостта от такива линейки. Заявихме готовността си да участваме всячески в този проект, подкрепяйки го с материална база, знания, умения, които сме трупали през годините. Всичко това е мачта на много поколения планински спасители. Ще направим всичко възможно, за да подкрепим проекта и той да работи качествено в български условия“, заяви от своя страна Емил Нешев, ръководител на Планинската спасителна служба към БЧК.