Народните представители ще влизат в парламента само със зелен сертификат. Това е окончателното решение след няколкочасови бурни дебати. Решението беше прието със 157 гласа "за" и 4 "въздържали се". Нямаше гласове против.

Депутатите в продължение на 5 часа обсъждаха условията за достъп до сградите на Народното събрание чрез зелен сертификат при извънредна епидемична ситуация. Проекторешението бе внесено от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България".

Дебатите протекоха бурно, а след като се стигна до гласуване на трета точка, от "Има такъв народ" поискаха
прекъсване, за да може парламентарната им група да обсъди процедурата, след което председателят на парламента Никола Минчев даде прекъсване в продължение на 15 минути.

Депутатите трябва да влизат в сградата на Народното събрание ваксинирани и да имат валиден документ за пълна ваксинация, да имат документ за доказано преболедуване на COVID-19, наличие на отрицателен антигенен (48 часа) или PCR тест (72 часа). Друг вариант за зелен сертификат за достъп до НС е с антитела.

Процедурните хватки обаче продължиха и едва когато депутатите отново заеха местата си, депутатът Петър Петров "Възраждане" също поиска прекъсване. Минчев уважи и това искане.

Петков: Първата ми заповед ще бъде всеки в Министерския съвет да е със зелен сертификат

Точката беше включена тази сутрин в дневния ред. Вчера Комисията по конституционни и правни въпроси, а ден преди това и Комисията по здравеопазване, решиха достъпът до сградите на парламента да бъде след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.

Правилата, ако бъдат одобрени, трябва да влязат в сила от 24 януари т.г.

Комисия реши: В парламента със зелен сертификат, депутатите да си плащат тестовете

Разходите за антигенните тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите се покриват от бюджета на парламента, е предвидено в проекторешението. След спорове, в крайна сметка така беше прието предложението, след като имаше идея само за журналистите в парламента да се поема от бюджета на парламента. Това няма да важи за самите депутати и те ще си плащат сами бързите антигенни тестове.

От ДПС дадоха заявка, че сами ще плащат тестовете за своите сътрудници, тъй като смятат, че трябва да са като останалите граждани.

"Беше излишно дълъг този дебат по тема, по която имаме консенсус. Всеки има право да избере какъв подход да избере, в това число и депутатите. Не трябваше да дискутираме толкова много, защото е ясно, че всички сме равни. Нашата ПГ няма да ползва правата, които гласувахме току що - ние ще си плащаме на нас и на сътрудниците и служителите. Ако караме хората да си плащат, тогава и ние ще си плащаме", заяви Йордан Цонев от ДПС.

При струпване за бързи тестове народните представители могат да се ползват с предимство.

От "Възраждане" поискаха да се свика отново Комисията по здравеопазване, за да решат за зелените сертификати в НС. "Има умрели ваксинирани. Какво означава, че сте ваксинирани – също се заразявате, разболявате и умирате. Какво доказвате с този зелен сертификат, документ? Вие предизвиквате гражданска война. Обществото е разделено. Обществото смята, че ваксинирането и зеления сертификат не помагат. Пречат на правото на труд и на образование. В момента предлагате да се ограничат и политическите права на гражданите – като пречите на народните представители на представляват гражданите. Това обяви от парламентарната трибуна Елена Гунчева от ПГ „Възраждане“.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС отговори, че ваксинацията предпазва до голяма степен - 92% на ефикасност от у нас. И заяви, че от 100 ваксинирани, 8 няма да са защитени. Другите 92 ще са предпазени от тежко заболяване и смърт. "Българските граждани трябва да чуят, че ваксините пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а - че не трябва носим предпазни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала", направи сравнение Ангелов и се присъедини към мнението на колегата си от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев. "Ваксините имат две качества, които са най-важни за регистрация и се следят - безопасност и ефикасност", посочи той. И призова: "Гледайте не броя на случаите на заразявания, а броя на хоспитализациите", призова той.

Продължаваме да работим така, както работиха предишните и продължаваме да приемаме актове, които Конституционният съд обявява за противоконституционни. Това заяви депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева по време на дебата за достъпа на депутатите до сградите на Народното събрание със зелен сертификат.

Митева предложи средствата за бързи антигенни тестове да бъдат покрити само за медиите.

В НС не може да се съхранява обработвана информация за здравния статус на лица, каза още Митева и предложи точка 4 от законопроекта да отпадне изцяло.

Ако депутат откаже тестове, ваксиниране или предоставяне на документ, няма как ние да забраним на народните представители да влязат в залата и да упражнят конституционните си права. Тя предлага да се предвиди участието на депутатите чрез видео връзка и това да важи и за комисиите – не само за депутати, а и за граждани и представители на организации, обясни Митева.



Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ заяви, че приемането на зеления сертификат в НС ще е израз на подкрепа към световната научна общност и изводите, че зеленият сертификат – за ваксинация, антитела или преболедуване – е гарант за по-голяма безопасност от предаване на заразата.

От парламентарната трибуна обаче се чуха възгласи, че това е „правно безумство“, тъй като означава, че на практика депутатите трябва да спазват конституционните си задължения, само ако имат зелен сертификат.

Явор Божанков от БСП подкрепи идеята на "Продължаваме промяната", като подчерта, че както западните държави, така и суверенни държави като Китай и Русия разчитат изключително много на ваксинацията като средство за справяне с пандемията. По думите му, става въпрос за битка за здравия разум.