Официално: Румен Миланов е шеф на БОРКОР, Петко Сертов - негов заместник
Официално: Румен Миланов е шеф на БОРКОР, Петко Сертов - негов заместник / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Официално: Румен Миланов е шеф на БОРКОР, Петко Сертов - негов заместник
38629
Официално: Румен Миланов е шеф на БОРКОР, Петко Сертов - негов заместник
  • Официално: Румен Миланов е шеф на БОРКОР, Петко Сертов - негов заместник

Максимално прозрачна и ползваща се с доверието на обществото ще бъде новата структура БОРКОР, която ще събира сигнали за корупция на всички нива и ще ги насочва към прокуратурата. Това обяви премиерът Бойко Борисов след като представи ръководството на БОРКОР. Ръководител на структурата ще бъде досегашният съветник по сигурността Румен Миланов, а негови заместници стават бившият шеф на ДАНС Петко Сертов и бившият депутат и експерт към парламента Елеонора Николова. Бойко Борисов аргументира избора на двамата заместници със стремеж да бъде спечелено доверието на политическите партии.

Екипът на БОРКОР ще се състои от 150 души, а основната му задача ще бъде да открива и анализира рисковете от корупция и престъпност на всички нива. За успешната борба с корупцията е нужно най-вече доверието на обществото и на политиците, заяви премиерът Борисов, и обясни защо е гласувал доверие на Елеонора Николова и Петко Сертов.

„В случая не е важно дали аз харесвам г-н Сертов или г-жа Николова. Г-н Сертов ръководеше специалната служба за сигурност в ДАНС по времето на тройната коалиция, така че с неговото назначаване би трябвало неговият подпис или неговото становище по дадена тема да има доверието на тези партии", смята министър-председателят.

Премиерът Борисов отказа да отговори на въпроса, дали БОРКОР ще работи по случая с подкупа от 4 милиона лева, взет от висш представител на ГЕРБ, за който съобщи бившият заместник-директор на митниците Антоний Странджев: „На мен пък ми казаха, че един взел 40 млн., ама не знаели кой. Чули го някъде в парламента да се говори. Сериозно ли е това?" Премиерът обясни, че не е получавал доклад с информацията, изнесена от Странджев.

Официално Румен Миланов е шеф на БОРКОР Петко Сертов  негов заместник
netinfo