/ БГНЕС, архив
Министерството на образованието и науката (МОН) одобри над 20 проекта за нови учебници за осми клас на издателство "Просвета" в първия етап от процедурата по оценяването, съобщиха от издателството.
 
Заедно с печатните издания оценителите са дали положителна оценка и на електронните варианти на учебниците. Досега от "Просвета" са предлагали електронни учебници за учениците от първи до седми клас, но от есента и осмокласниците вече ще могат да учат по тях.
 
МОН обяви оценките на проектите на учебници за втори и шести клас

Електронните учебници са дигитални варианти на печатните и изцяло покриват изискванията на МОН за съдържание и отговарят на учебната програма. Досегашната работа в училище с тях показва, че те се приемат с изключителен интерес, защото съдържат атрактивни 3D анимации, видеоклипове, интерактивни упражнения, задачи, образователни игри. На пазара учебниците ще излязат преди 15 септември, след като МОН оповести списъка с окончателно одобрените заглавия.
 
От издателството са създали най-много проекти на нови учебници за осмокласниците. Те са с марките "Просвета", "Просвета Плюс" и "Просвета АзБуки".
 
Новите учебници за 2-ри и 6-ти клас ще са готови в срок

Почти по всички предмети има не по един, а по два учебника, за да могат преподавателите да изберат най-подходящия за своите ученици. В процедурата участват и четири проекта по чужди езици - два по английски, един по немски и един учебник по френски.
 
Според постановление на Министерския съвет, в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, право на безплатни учебници или учебни комплекти по общообразователните учебни предмети имат само учениците от първи до седми клас. Учебниците за осми клас се купуват. Затова по някои предмети освен цветни учебници, от "Просвета" са произвели черно-бели учебници, които ще са по-евтини.

След 25 години новата учебна година - с нов училищен закон

След одобрението от МОН идва вторият важен етап - учителите трябва да оценят и изберат учебника, по който ще преподават през учебната 2017/2018 г. За да получи оценка "приложим", един проект на учебник трябва да събере най-малко 50% подкрепа.