Христо Тиляшев
Христо Тиляшев / БГНЕС, архив
Промяна на маршрута в последния момент на бързия влак София-Варна заради повредена стрелка на гара Калояновец се оказала фатална, локомотивът и първите вагони дерайлираха, а машинистът Венко Тодоров загина. Машината в този момент е била управлявана от помощника Христо Тиляшев.
 
Инцидентът от 12 юли 2014 г. за втори път се гледа в Пловдивския апелативен съд. На първа инстанция старозагорските магистрати дадоха на Тиляшев 6 г. затвор за несъобразена скорост и причиняване на смърт по непредпазливост. Делото в Пловдив стартира с разпит на свидетели.
 
Осъдиха Христо Тиляшев за влаковата катастрофа в Калояновец

"Ако постовият стрелочник е бил на място да помогне с лоста и да премести въпросната неработеща стрелка, този инцидент нямаше да го има. Но постовият в този момент е бил при дежурния ръководител на гара Калояновец Стоянка Тодорова. Виждайки влака, който влиза със 105 км/ч, тя започва да реди друг маршрут и той е фатален", заяви Илко Илчев, който по онова време е шеф на локомотивното депо в Пловдив.
 
Според него бил е нарушен планът за композиране на влаковете на гара Калояновец, пише "24 часа".
 
Върнаха делото за катастрофата в Калояновец на първа инстанция

Съвсем друго каза самата Тодорова. "Г-н Илчев говори малко наизуст. Да, стрелочникът беше при мен, защото въпросната стрелка не е в маршрута на влака", отвърна тя. Заради тези противоречия съдът поиска очна ставка между двамата. Тя може да се окаже и ключът към решаване на делото.
 
Христо Тиляшев иска да бъде оправдан. Защитниците му Хари Харалампиев и Венцислав Димитров твърдят, че причината за катастрофата не е по вина на машиниста, а объркване в сигнализацията, която е подала грешни светлини.
 
Разпитват нови свидетели по делото срещу Тиляшев

Стоянка Тодорова пък твърди, че е имало свободен коловоз на гарата за транзитно преминаване на влака. "Ако няма такъв, самата сигнализация не ми позволява да наредя маршрута", заяви дежурната ръководителка на гара Калояновец.
 
Осъдиха на 8 години и половина затвор помощник-машиниста от Калояновец

Делото в Пловдив продължава с разпит на свидетели и вещи лица. Това се случва за втори път. Друг състав на Старозагорския окръжен съд м.г. призна Тиляшев за виновен и му постанови 8 г. затвор, като го лиши от правото да работи като машинист 11 г. и половина. Той трябваше да плати на НКЖИ и БДЖ 1,4 млн. лева имуществени вреди. При обжалването на присъдата апелативните магистрати в Пловдив я отмениха и върнаха делото отново в Стара Загора на друг съдебен състав. Той пък постанови 6 г. затвор за Тиляшев, който сега обжалва присъдата.