Върнаха делото за катастрофата в Калояновец на първа инстанция

Върнаха делото за катастрофата в Калояновец на първа инстанция
Върнаха делото за катастрофата в Калояновец на първа инстанция / ThinkStock/Getty Images

Магистратите от Апелативния съд в Пловдив върнаха на първа инстанция делото за влаковата катастрофа на жп гара Калояновец.

Машинистът на катастрофиралия през 2014 г. влак Христо Тиляшев обжалва присъдата си, а при инцидента преди 2 години загина колегата му.

Осъдиха на 8 години и половина затвор помощник-машиниста от Калояновец

Тиляшев бе осъден от Старозагорския окръжен съд на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да упражнява професията локомотивен машинист за срок от 11 години и 6 месеца.

Той беше признат за виновен в това, че на 12 юли 2014 г., в района западно от жп гара Калояновец, при управление на бързия влак София-Варна е нарушил правилата за движение, управлявайки влака със скорост от 106 км/ч, в резултат на което е причинил по непредпазливост смъртта на колегата му Венко Тодоров и телесни повреди на четирима пътници, като случаят е особено тежък.

Заради допуснати груби процесуални нарушения, днес пловдивските магистрати отмениха присъдата на Тиляшев и разпоредиха делото да започне отначало в Стара Загора.