Очакват нови повишения на речните нива
Очакват нови повишения на речните нива / netinfo

Поради очакваните валежи в неделя срещу понеделник има вероятност от нови повишения на речните нива на реките във водосборите на реките Места, Марица, Тунджа и Арда. Обстановката на територията на Югоизточна България и сега остава усложнена, информират от Ситуационния център в МВР.

Вследствие на повишеното ниво на река Тунджа при град Елхово е възникнал разлив. По разпореждане на главния секретар на МВР в долната част на града, където има залети улици, съвместни екипи на „Охранителна полиция", „Гранична полиция", „Пожарна безопасност и спасяване" и „Гражданска защита" изграждат защитни диги по улиците. Повишена е готовността за действие на поделенията на пожарната и „Гражданска защита" в съседните области, в случай че възникне необходимост от допълнителни сили и средства в района.

Организирано е постоянно отводняване на сградите, за да не се допусне нивото на водата да достигне до ел. таблата. Евакуирани са възрастни хора, живеещи на ниските етажи. Предприети са и незабавни действия по евакуацията на около 80 животни от наводнени ферми. За оглед и оценка на обстановката на място е изпратена оперативна група от Областно управление „Гражданска защита" - Ямбол. Осъществява се постоянно наблюдение на нивото на реката.

Към момента има наводнени къщи и дворове в общините Тунджа и Стралджа. Екипите на пожарната и „Гражданска защита" имат готовност за отводняване на засегнатите терени и обекти след оттеглянето на водата.

Следи се и състоянието на река Тунджа след язовир „Жребчево", при бент „Бинкос" и при необходимост ВЕЦ „Жребчево" ще преустанови незабавно преработването на водното количество, необходимо за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовира. Притокът на язовир Ивайловград леко е намалял в сравнение с вчерашния ден, а другите два язовира от каскада Арда разполагат все още със свободни обеми за поемане на по-голям приток.

Река Камчия е преляла до с. Камен Дял, община Дългопол, но е ограничена от дигите. По сведение от тел. 112, река Батова в с. Долище, идваща от посока с. Новаково, е преляла по централната улица. Няма информация за пострадали къщи.