Очаква се над 500 млн. лева бюджетен излишък за общините
Очаква се над 500 млн. лева бюджетен излишък за общините / netinfo

Над половин милиард лева се очаква да бъде бюджетният излишък на българските общини тази година, съобщи премиерът Сергей Станишев при откриването на семинар за усвояването на средствата от оперативните програми на ЕС с участието на министри и кметове на левицата.

По думите на премиера Станишев такъв голям преходен остатък от порядъка на 500 млн. лева е било немислимо да се постигне преди 5-6 години, когато общините традиционно завършваха с дефицит. България успешно завърши първия тест в подготовката за усвояване на евро фондовете, защото всички наши програми са одобрени, отворени и вече вървят процедурите по набирането на проекти и първите авансови плащания, отбеляза премиерът. Той акцентира, че освен оперативните програми на ЕС, за балансираното развитие на страната е важна и националната политика.

Соцлидерът напомни, че БСП винаги се е водила от разбирането, че благините не се концентрират само в един – два града, тъй като у нас все още е налице голяма диспропорция между големи, средни и малки общини.

Станишев обеща, че по време на работната среща министрите на БСП ще обучат левите кметове как да усвояват ефективно средствата от ЕС, за което като цяло българското общество все още не е добре информирано.