Обвиниха полицейски инспектор в документно престъпление
Обвиниха полицейски инспектор в документно престъпление / DarikNews

Прокуратурата в Разлог даде на съд полицейския инспектор от Белица Христо Марценков, научи Дарик. Известният в Разложко криминалист е подведен под наказателна отговорност за съставяне на официален документ с неверни данни и обстоятелства. За това престъпление законодателят предвижда лишаване от свобода от една до пет години.

Марценков е написал преди две години на строителния работник от Якоруда Петър Илиев акт по Закона за движение по пътищата. Тогава Илиев бил спрян за рутинна проверка на пътя в района на село Краище и несправедливо уличен в шофиране в нетрезво състояние.

След жалба, подадена от Петър Илиев, е била извършена експертиза, която по безспорен начин доказала, че на инкриминираната дата и час, той не е карал автомобила си с над 1,2 промила алкохол.

Експерти и следователи от Военна прокуратура са разсекретили данните от съхранявана във фискалната памет на дрегера, с който полицаят Христо Марценков е извършил алкохолната проба. Оказало се, че техническото средство не е било отчело наличие на алкохол в кръвта на Илиев, се сочи в обвинителния акт срещу Христо Марценков.