Обвиниха лекарка за смъртта на бебе в Тетевен
Обвиниха лекарка за смъртта на бебе в Тетевен / netinfo

Ловешката прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу 56-годишна лекарка - акушер-гинеколог Нина Байчева, която поради немарливост е причинила смъртта на новородено.

Тя е обвинена за това, че през април миналата година е нарушила правилата за добра медицинска практика, като е дала на родилка лекарството Окситоцин с голяма концентрация, не е проследила състоянието й и не е не диагностицирала нейното АГ състояние, като по непредпазливост е причинила смъртта на новороденото.

Откриха тежки нарушения в случая с починалото бебе в Тетевен

Бременността на майката протичала нормално, без усложнения. На 22 април миналата година през нощта тя била приета в акушеро-генекологичното отделение на тетевенската болница от дежурните медици.

Сутринта около 10 часа по нареждане на лекарката на родилката е била поставена система с Окситоцин. През деня акушерката следяла тоновете на бебето, били ясни и ритмични. По нареждане на обвинената лекарка била включила втора банка Окситоцин и даден Атропин.

Акушерката в Тетевен не е действала злонамерено и не нарушила лекарската етика

Пациентката и бебето били следени на монитор и всичко било наред. В 16.30 часа жената получила напъни и била отведена родилната зала, като обвиняемата водила раждането.
Тогава тоновете на бебето паднали и бил събран спешно екип за секцио.

В 17,45 часа се родило момиченце в депресивно състояние, със сърдечна дейност без дишане. Започнали реанимация, бебето било интубирано, започнало да диша, но не изплакало. Същият ден то било транспортирано в плевенската болница "Д-р Георги Странски". На 24 април то починало.

Д-р Байчева не чувства вина за смъртта на бебето на Наташа

Окръжният съд в Ловеч е насрочил разглеждането на делото за 23.04.2016 г.