Д-р Нина Байчева от болницата в Тетевен заяви, че не чувства вина за смъртта на бебето на Наташа Габровска, което почина по време на раждането, съобщава Нова телевизия.

Пред "Господари на ефира" младата жена разказа за скандално отношение към нея от страна на шефа на отделението д-р Байчева.

Проверяват болницата в Тетевен заради смъртта на новородено

След репортажите началникът на гинекологичното отделение Нина Байчева и колегата й Михаил Миков подадоха оставки.

„Не съм убийца, направила съм всичко възможно, за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние, лекарите, не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения", коментира д-р Байчева.

Първите данни от проверката на "Медицински одит" по случая показаха, че при раждането са използвани неправилни и отречени от ЕС техники.

Става въпрос за така наречения висок форцепс - когато такъв се използва преди главичката на бебето да е слязла достатъчно ниско. Използван е и методът на Кристелер - при него акушерка използва сила върху корема на майката, за да избута плода. Заключението на проверяващите е, че раждането на е водено правилно.

Неправилни и отречени техники са използвани при родилката от Тетевен

В „Здравей, България" по Нова телевизия д-р Байчева категорично отрече да е използвала висок форцепс. Същото твърди и акушерката, асистирала при раждането. „Лъжиците паднаха и не използвахме форцепса", разказа акушерката.

„Надявам се да има справедливост, защото ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо и днес на празника на детето аз щях да му се радвам", сподели самата Наташа Габровска в „Здравей, България". Семейството й продължава да търси адвокат, който да защитава позицията й в съда.

Думите на д-р Байчева нажежиха напрежението пред болницата в Тетевен. Наложи се и намесата на полицията. Родилките и техните близки скандираха срещу лекарката, а тя се скри в лечебното заведение.

Докладът от проверката по случая ще бъде готов във вторник. Той ще бъде предаден на главния прокурор, както и на Българския лекарски съюз, който има право да отнема лекарски права.