Обвиниха антиквар от Котел за подмяната на Рибния буквар
Обвиниха антиквар от Котел за подмяната на Рибния буквар / DarikNews

Подмененият в Историческия музей в Котел "Рибен буквар" е бил намерен, потвърдиха от полицията в Сливен. "Има уличен по случая", поясни говорителят на полицията Георги Шейтанов.

 

Сигнал за подмяната на оригиналния екземпляр от първото издание на Буквара е постъпил в Областната дирекция на полицията в Сливен в края на миналата година, след което е започнало разследване. Ценният екземпляр е бил изложен в залите на котленския музей.

 

Претърсени са били пет адреса в София, откъдето са иззети различни вещи, и където е бил намерен изчезналият Буквар. Кражбата е извършил 27-годишен жител на Котел, който е влязъл в експозицията "Котленски  възрожденци" към музея, до която е имал свободен достъп, и е подменил оригинала с фототипно издание, получено от антиквар. Установено е, че след подмяната, извършителят е продал оригинала на колекционери в София, у които е открито първопечатното издание. То е иззето и предоставено за експертиза, първоначалните данни от която сочат, че е налице интервенция върху титулната страница на книгата и инвентарния номер.

 

Извършителят притежава антикварен магазин в Котел, който е бил претърсван от полицията. Той е разпитан пред съдия от Сливенския окръжен съд и е направил  пълни самопризнания. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка”. Работата по досъдебното производство продължава, като предстоят разпити на свидетели. Назначени са експертизи.