/ iStock/Getty Images
Осигуряване на безвъзмездно ползване на градския транспорт в София за бежанци от Украйна до края на военните действия на територията на Украйна ще обсъди днес Столичният общински съвет (СОС), според дневния ред, публикуван на сайта на съвета.

Заседанието започва в 10:00 ч.

С решение на СОС от 24 март общинските съветници дадоха съгласие за срок от три месеца граждани на Украйна, избягали от военните действия след 24 февруари, да използват градския транспорт в София безвъзмездно, срещу предоставяне на паспорт и/или регистрационна карта, съдържаща личен номер на чужденец. През юни СОС удължи с още четири месеца този срок и така той предстои да изтече октомври. 

Вносителите на доклада, председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници Стефан Марков, Грети Стефанова и Зафир Зарков, предлагат тази мярка за подпомагане на украинските граждани да бъде продължена до приключване на военните действия на територията на Украйна.

"Столичната община винаги се е ръководила от социалната справедливост и предоставяне на услуги, насочени към маргинални групи в обществото, както и спрямо всички граждани, чиито основни права са застрашени или нарушени", посочват вносителите.

Те добавят, че Столичната община е призвана да предприеме необходимите действия и мерки, за да подкрепи и своевременно да насърчи подобни каузи на гражданското общество.
БТА