Обстановката в страната се нормализира след дъждовете
Обстановката в страната се нормализира след дъждовете / снимкa: Sofia Photo Agency
Обстановката в страната се нормализира след дъждовете
21167
Обстановката в страната се нормализира след дъждовете
  • Обстановката в страната се нормализира след дъждовете

31 сигнала вследствие на проливните дъждове са постъпили в „Гражданска защита" през деня. Това каза инженер Георги Костов, дежурен в ситуационния център на Министерство на извънредните ситуации. По думите му, обстановката в страната се нормализира, няма бедствени ситуации и опасности за населението, а дежурните екипи са готови да се отзовават на сигнали от граждани.

Отводнени са редица улици, премахнати са паднали дървета, вследствие на падналите порои над цялата страна. Екипите на Министерство на извънредните ситуации продължават работа по сигнали от граждани, каза още Костов:

„Към 16 часа, след постъпили сигнали на телефон 112, екипи на Министерството на извънредните ситуации отводниха приземен етаж на ОУ в село Гара Орешец, Видинско, и наводнени мазета в Плевен. Спасители от Монтана отводняват улица в село Горно Оризово, наводнена от близка река. Наводнен е етаж от кметството на село Радомирци, подкопан е мост не река Златна Панега, има отнесен паваж на ул. „Христо Ботев". Сформиран е екип за оглед и оценка на щетите, като няма опасност за населяващите сградата", обясни той.

„Получен е и сигнал за вода, която минава над моста в Монтана и хората не могат да преминават от там. Спасителна група от Териториалната дирекция на Министерството на извънредните ситуации е била изпратена в Монтана. Заедно с багер на ВиК е разчистено коритото от падналите клони и натрупани наноси", каза Георги Костов.

„Екип на министерството в Русе е изтеглил аварирал лек автомобил, с чужда регистрация в образувана от дъжда голяма локва. Няма пострадали", разказа той.

„Спасители на министерството са отстранили паднали дървета и клони в „Златни пясъци" и Варна. Пострадали няма. Продължава работата на екипите на Министерството на извънредните ситуации и те са в готовност за реакция при постъпили сигнали", припомни Костов.

Как да действаме при буря или опасност от наводнение?