Обстановката в лагера в Харманли е спокойна, започнаха медицинските прегледи
Обстановката в лагера в Харманли е спокойна, започнаха медицинските прегледи / БГНЕС, архив

Стартираха медицинските прегледи в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли, съобщава БТА.

В началото на седмицата движението на мигрантите от лагера бе ограничено заради пълен скрининг за здравословното им състояние, за да се успокоят страховете на хората. Пристигналите медици са от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив и от столичната "Александровска" болница. Прегледите текат нормално, настанените в центъра съдействат напълно на лекарите, съобщи директорът на хасковската здравна инспекция д-р Соня Димитрова.

Лагерът в Харманли под карантина заради преекспониране на темата със заразите

Именно заради така наречената карантина над лагера, се смяташе, че и избухнал бунтът в четвъртък през деня. След като той бе потушен, вечерта в четвъртък се стигна повторно до размирици. 24 полицаи бяха ранени при безредиците, а 400 човека от мигрантите в лагера бяха задържани. Харманлийската прокуратура привлече като обвиняеми 18 от мигрантите за хулиганство и неподчинение на орган на властта, извършено с цинизъм и дързост.

Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в лагера в Харманли

В същото време вървят и възстановителните работи на щетите по сградния фонд, причинени след размириците в четвъртък. С усилени темпове се изгражда липсващата ограда от западната част на лагера. Тя ще е висока 2 метра. Центърът се връща към нормалния си ритъм на живот, обстановката е спокойна и няма напрежение, обобщи директорът Димитър Захариев.