Обстановката у нас след падналия сняг
Обстановката у нас след падналия сняг / netinfo

Проходът Шипка вече е отворен за движение. Екипи на "Гражданска защита" цяла нощ са продължили работа в участъците от пътната републиканска мрежа, където има затруднение на движението, съобщиха от Министерство на държавната политика при бедствия и аварии.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. В по-голямата част от страната пътните настилки са мокри, а по високите части и заледени, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти.

Слаб сняг превалява в Софийско и Добричко. Видимостта навсякъде е добра.

Затворени са проходите Твърдица - Елена; Етрополе - Златица; проходът на Републиката; Троян - Кърнаре и Дюлински.

Затворени са пътищата: Огняново - Исперихово; Етрополе - Тетевен между Ямна и Черни Вит; Чибаовци - Свидня; Царски извор - Горски горен Тръмбеш; Шипково - Рибарица; Карлово - Пирдоп. Затворен за товарни автомобили е пътят Вехтово - Друмево, Стамболийски - Цалапица вече е отворен. Отворен е и пътят Княжево - Владая в посока от София към Перник, само за леки автомобили и автобуси.

Отворена за движение е и автомагистрала „Тракия" от изхода на София до Пазарджик. Магистралата е почистена и движението е нормализирано. Нормализирано е движението само за леки автомобили и едноосни товарни автомобили по пътя Благоевград - Симитли - Предела.

Без закъснения се движат колите на градския транспорт в столицата. Улиците в София са опесъчени.

Много населени места в България остават без ток след обилния снеговалеж в събота. 14 села в Шуменско са без ток - осем от селата са в община Нови пазар, четири в община Хитрино и две в община Каолиново. Възстановено е електрозахранването в общините Върбица и Смядов, в които нямаше ток в 19 села. Град Каспичан е без вода.

14 села в област Сливен са без ток, седем са без вода. В област Варна девет села са без ток, а едно е без вода. В област Добрич - 10 села са без ток и три без вода. През нощта екипите на "Гражданска защита" са реагирали на 11 сигнала за паднали дървета в София и на девет в Стара Загора. Осем закъсали ТИР-а са извлечени от прохода Шипка.