Общинари питат кмета за пари за гетото в „Баталова воденица”
Общинари питат кмета за пари за гетото в „Баталова воденица” / Sofia Photo Agency
Общинските съветници от БСП ще внесат питане до столичния кмет Бойко Борисов за начина, по който са били изразходвани 300 000 лева, отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството през 2006 година, за решаване на проблема с ромските гета в „Баталова воденица”.

Според съветниците от БСП не е ясно какво се е случило с парите, отпуснати чрез споразумение, разписано от министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов и столичният кмет Бойко Борисов. Средствата се преведени на Столична община през октомври 2006 година, след първото официално писмо на Европейската комисия до България, с което се настоява за разрешаване на проблема с незаконните постройки у нас. „

Това е целева субсидия за благоустрояване на незаконно пребиваващите в „Баталова воденица” роми”, обясни общинският съветник Калоян Паргов. По думите му след второто подобно запитване от Европейския съюз по този проблем, Министерството на регионалното развитие е готово да отпусне още 500 хиляди лева за благоустрояване, но при условие, че се даде ясен отчет на преведените преди две години 300 хиляди лева.

Отговора на Столичната община дойде от заместник-кметът по финансите Минко Герджиков, който обясни, че средствата са в размер на 250 000 лева и са били предназначени за благоустрояване на ромите на терен в кв. „Овча купел”. Проектът е спрян след надигането на местните жители, а парите са били прехвърляни в преходния остатък на общинския бюджет и могат да се използват отново.