БСП и "Демократична България" обявиха готовност да се срещнат с проф. Николай Габровски, номиниран за министър председател от ГЕРБ-СДС. Срещите обаче ще бъдат с единствената цел да му кажат в очите, че няма да подкрепят правителството му.

ДБ съгласни на среща с номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Габровски

"Какъвто и кабинет да предложи, това е кабинет с първия мандат на ГЕРБ. Въпреки всички спекулации, включително и в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем: уважаваме Ви като професор и лекар, но не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов." Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, попитана дали биха преосмислили позицията си и подкрепили кабинет от експерти, предложен от проф. Габровски.

Срещата ще бъде единствено от уважение към Николай Габровски, за да му кажат три изречения: „Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, обяви Нинова. Тя припомни, че има решение на Националния съвет на БСП, че не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на „Възраждане“.

Кандидатът за министър-председател Николай Габровски ще търси подкрепа от всички парламентарни групи, обявиха малко по-късно от ГЕРБ.

Той отправи покани за срещи до всички, за да представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат и да потърси подкрепа за такъв. Поканите за срещи са както следва:

На 8.12.2022 г.:

С ПГ „Демократична България“ – от 10:30 часа, зала „Изток“

С ПГ „БСП за България“ – от 11:30 часа, зала „Изток“

С ПГ „Български възход“ – от 17:30 часа, зала „Запад“

На 9.12.2022 г.:

С ПГ „Продължаваме Промяната“ – от 9:00 часа, зала „Изток“

С ПГ „Движение за права и свободи“ – oт 10:30 часа, зала „Изток“

С ПГ „Възраждане“ – от 11:30, зала „Изток“


Нинова: Въпреки спекулациите, че ГЕРБ и БСП са се разбрали, няма да подкрепим мандат

Подобни планове за срещата си номинираният за премиер имат и от ДБ, стана ясно от думите на Атанас Атанасов, заместник-председател на 48-ото Народно събрание. Атанасов посочи, че официална покана те все не са получили, но най-вероятно утре ще има среща с Габровски.

"Още когато го номинираха, ние заявихме че ще направим среща с него, за да му обясним защо не можем да го подкрепим", коментира Атанасов. Като причина той изтъкна корупционните практики на правителствата на Бойко Борисов.

Петков: Няма да подкрепим правителство, в което Борисов дебне и ръководи всяко действие

"Нищо не може да ни промени мнението за подкрепа на първия мандат", заяви Атанасов в отговор на въпрос дали евентуално не биха променили мнението си и не биха подкрепили ГЕРБ-СДС, ако проф. Габровски предложи експерти.