/ БГНЕС
Безотговорното отношение на служебното правителство доведе до тази криза, заявиха от ГЕРБ-СДС
Народните представители гласуваха за създаването на временна комисия, която ще се занимава с енергийната криза и високите цени на тока. Предложението е на „Продължаваме промяната“. Коалицията предложи тя да работи в срок от 1 месец, а идеята е да се дават работещи решения, във връзка с овладяването на галопиращите цени на електроенергията.

От формацията отговориха на обвиненията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че няма енергийна криза, тъй като според Теменужка Петкова, енергийна криза е налице тогава, когато няма доставки или има дефицит на електроенергия, докато високите цени не попадат в този обхват.

Социалният министър: Държавата има механизми за контрол над цената на тока

"Това предложение на КЕВР е политическо. В първия ден те искат да вдигнат цената тока. Независимите регулаторни органи трябва да са независими и да не вдигат цената. Да не се крием зад методологии, нека запазим българите във време на енергийна криза", заяви Атанас Михнев от ПП.

Това е първата стъпка към възстановяване на държавността, която ни беше открадната, каза Михнев.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ отговори, че не може народните представители да казват какво да е поведението на КЕВР, при положение че регулаторът е независим.

Панев за искането на КЕВР за увеличение на тока: Атака по устав срещу новия кабинет

"Не е нормално в нашата държава математици да определят кризата в здравеопазването, както не е нормално професор по медицина да говори за енергетика. При положение, че искате да въведете зелената сделка е неименуемо вдигането на цената на тока. Тази държавна комисия е изцяло по поръчка на ГЕРБ, там има и кадри на ДБ", коментира Цончо Ганев от Възраждане.

ГЕРБ-СДС обявиха, че ще гласуват "против", а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи тази идея.

Вие дойдохте на власт под мотото за върховенство на закона. С това решение се нарушава закона за енергетиката и регулаторите, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Безотговорното отношение на служебното правителство доведе до тази криза. Ние отправихме въпроси към Стефан Янев, но не получихме отговори. Разбирам какви са ви мотивите, но те не са законосъобразни, посочи Петкова.