/ iStock/Getty Images
Обмисляме към програмата "Училищен плод и мляко" да се добави и български пчелен мед. Това заяви днес в Плевен заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, който откри международното изложение "Пчеларство 2020".

Програмата за пчеларство тази година е на стойност 6,4 млн. лв.

Мислим за разфасовките и за доставките, за да се включи в менюто на нашите деца български мед, подчерта заместник-министърът. Според него има шанс това да стане скоро, ако има желание от страна на обществото, след което министерството ще предложи законовата форма за реализация на идеята. На мен ми се струва, че е съвсем естествено и нормално да дадем на децата да се хранят с природен продукт като пчелния мед, ако получим подкрепа затова, изтъква Иванов.

Обявиха пчелата за най-важното живо същество на планетата

Заместник-министърът заяви още, че министерството отдава голямо значение на пчеларството, не само защото произвежда мед и пчелни продукти, но и за това, че пчелите са важен опрашител.

Той отбеляза, че се обмислят възможности за стимулиране на хората, които засаждат медоносна растителност. Министерството въвежда програми за мониторинг, във връзка с повишаване контрола при използване на препарати в растениевъдството, за да се преодолеят злоупотребите, каза Иванов. По думите му нова акредитирана лаборатория ще предоставя качествени проби в съда при случаи на отравяне на пчели и така няма да "падат" глобите, наложени на нарушителите.

Пчелите също може да пострадат от Брекзит

Изложението в Плевен ще продължи и в събота и неделя. Очаква се да привлече над 10 хиляди гости от страната и чужбина, за да се снабдят с качествен мед, пчелни продукти и всичко необходимо за пчеларството.
БТА