/ iStock/Getty Images
Плевен от днес е домакин на 18-то Международно изложение "Пчеларство - 2020", което представя над 135 фирми от 21 държави. Най-големият по рода си форум на пчеларите е организиран под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите.

Изложението откри заместник-министър Янко Иванов. Той подчерта че МЗХГ отдава голямо значение на пчеларството и не случайно само то от животновъдството има самостоятелна програма за подкрепа.

Засаждат 23 хил. декара с медоносни видове през 2020 г. с цел опазване на пчелите

"Тазгодишната програма по пчеларството е на стойност 6,4 млн. лев. и приемът за нея започва от края на февруари. Тя се съфинансира от българска страна и ЕС", подчерта Иванов.

"Министерството има съвместни инициативи с пчеларите - създадохме консултативен съвет, за да решаваме проблемите им. В посока за преодоляване отравянията на пчелни семейства - проблем особено през пролетта - ние сме въвели стандартна оперативна процедура за вземане на проби, създадохме и лаборатория, за да може нарушителите да отидат на съд. Досега много често падаха в съда актовете срещу тях. Съвместно с пчеларите от цяла България организираме мероприятия, обучения на млади пчелари, преподготовка във връзка с новостите", отбеляза заместник-министърът.

В писмо до пчеларското изложение Васил Грудев - директор на ДФ "Земеделие", посочва, че пчеларството е приоритетен сектор.

Пчеларството е най-екологичният вид земеделие в България (СНИМКИ)

"Българските пчелари получиха чрез националната програма за пчеларството 2017-2019 г. финансова подкрепа за близо 11 млн. лв. ЕК одобри националната програма по пчеларството 2020-2022 г., чийто бюджет е увеличен с 35 процента, спрямо предходната. Отрасълът ще бъде подпомогнат с над 19 млн. лв. В програмата са включени нови мерки, обмен на знания, възстановяване на разходи за подвижно пчеларство", подчертава в писмото си до пчеларите Грудев.

Пчеларското изложение в Плевен ще продължи до 9 февруари. Пчеларите могат да се снабдят с всичко необходимо - най-новото като съоръжения и практика, за производство на мед и пчелни продукти, ще получат знания от именити лектори от Италия, Сърбия и България. Форумът предлага качествен, чист биологичен мед от най-добри производители.
БТА