/ iStock
От Министерството на здравеопазването представиха видеоклип, в който показват как потребителите да получат достъп до своето електронно здравно досие на интернет страницата https://my.his.bg/ и да „сдвоят“ данните с мобилно устройство. 
 
В клипа е обяснен процесът на „сдвояване“, като потребителят трябва да има приложението „еЗдраве“, квалифициран електронен подпис и да влезе на интернет страницата. От менюто „Профил“ да избере опцията „Устройства“ и след това „Добави“. Системата генерира еднократен и уникален QR код. После потребителят трябва да влезе в приложението на телефона си и да го приближи към екрана на компютъра, за да сканира QR кода. Така „сдвояването“ ще стане мигновено, обясниха от ведомството и добавиха, че има и опция за биометрична защита на достъпа до „еЗдраве“.

За да се осигури максималната защита на медицинските и личните данни, достъпът до Електронното здравно досие и здравните записи, вписани в него, се осъществява посредством квалифициран електронен подпис (КЕП), припомниха от министерството.

В мобилното приложение „еЗдраве“, създадено през септември 2022 г., се съдържа информация, която датира от този период. Все още не са въведени исторически данни в електронните здравни досиета. В момента пациентите имат достъп до информация за извършени медицински прегледи на тях и техните деца, направени лабораторни изследвания, издадени рецепти, направления, и медицински бележки на техните деца, поставени ваксини, кръводарявания и болничен престой. Информацията се базира на данни, подадени от общопрактикуващите лекари и други медицински специалисти, независимо от източника на финансиране на здравната услуга, обясниха още от здравното министерство.

Информационно обслужване” работи върху усъвършенстване на портала и скоро в него ще могат да се виждат и други медицински бележки като „Удостоверение за здравословното състояние на водач/кандидат шофьор за управление на МПС“; „Карта за предварителен медицински преглед за започване на работа“; предстоящи профилактични прегледи, информация за изтичане срок на издадено направление и на рецепти, заплащани от НЗОК и др.

От министерството препоръчват на гражданите да свалят приложението „еЗдраве“, като изтъкват като най-важна причина предотвратяване на злоупотребите с личните данни в сферата на здравеопазването. „еЗдраве“ е направен така, че при всяка промяна в здравното досие хората да бъдет уведомени чрез съобщение. 

На 13 март от министерството обявиха, че електронните здравни досиета на българските граждани и информацията в тях са защитени по всички европейски правила за безопасност. Съществуващият процес по „сдвояване“ на електронното здравно досие с мобилното приложение „еЗдраве“ не крие никакви рискове по отношение на информационната сигурност, обясниха още от здравното министерство. Причината за това съобщение беше позиция на Българския лекарски съюз, който изрази притеснение за сигурността на личните данни, ако се осигури достъп до пациентското досие чрез QR код. Според БЛС съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и получаване на достъп до данните за предоставените услуги на гражданите. Поради позицията на Лекарския съюз министърът на здравеопазването в оставка Христо Хинков разпореди личните лекари да бъдат изключени от така предложените промени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Йоана Димитрова/БТА