НСО
НСО / НСО
НСО предприема мерки за осигуряване на сигурността на жителите и гостите на София на Националния празник - 3 март, съобщават от службата.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин ще се състои церемонията по издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред президентството ще има тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената заря-проверка по случай 3 март ще бъде от 18.30 часа на пл. "Народно събрание".

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове, организирани на ул. "Раковски" и "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

За желаещите да наблюдават тържествената заря- проверка на пл. "Народно събрание" ще бъде осигурен достъп през три контролно-пропускателни пункта - два от двете страни на пешеходните алеи на бул. "Цар Освободител", в близост до изходите на подлеза при СУ "Свети Климент Охридски" (кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "В. Левски") и през един КПП на бул. "Цар Освободител" (откъм хотел "Сенс").

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за НСО и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, се посочва в съобщението. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на събитията, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван,посочват от НСО.