Народното събрание прие оставката на премиера акад. Николай Денков в негово отсъствие. Тя бе гласувана с 216 гласа "за". "Правомощията на Министерски съвет са прекратени", посочи председателят на НС Росен Желязков след гласуването.

 Гласуването на оставката бе точка първа в проектопрограмата за работа на парламента. Денков присъстваше в залата до началото на заседанието в Министерски съвет.

Във вторник, 5 март, оставката на премиера бе депозирана в деловодството на Народното събрание.

"Вчера подадох оставка като министър-председател, това е ангажимент, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 г.", заяви Денков в началото на заседанието в НС. "В следващите дни ще представим резултатите на министрите", допълни премиерът. Той призова след даването на оставката, преговорите да започнат веднага.

Той увери, че правителството ще продължи да изпълнява служебните си ангажименти до избора на ново: "Правителството ще продължи да изпълнява служебните си задължения и да работи, както и досега по важните приоритети за хората - повишаване на доходите, създаване на устойчива бизнес среда, засилване на сигурността на държавата и утвърждаване на позицията ни в международните отношения", заяви Денков.

Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж бе взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация, заяви Денков и подчерта, че остава да бъде изпълнена ключовата шеста точка, която предвижда да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента. Време е да направим заедно с вас и тази решаваща стъпка, да покажем последователност и уважение в полза на хората и бизнеса, като извървим докрай пътя на реформите, по които поехме преди девет месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не "осем джуджета" и фалшиви нотариуси, заяви Денков.

Той благодари на вицепремиера Мария Габриел и депутатите, които са подкрепяли правителството.

денков премиер оставка нс
БГНЕС



Дебатите за оставката на премиера Денков

Дебатите в пленарната зала между опозиция и управляващи продължиха повече от два часа, в отсъствието на Николай Денков и членовете на кабинета. ИТН, "Възраждане" и БСП се включиха с нападки към управляващото мнозинство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изброи петте приоритета на управляващите и посочи, че според нея не са изпълнени. По темата Шенген тя посочи, че е изпълнен на 3%. А по отношение на съдебната система Нинова заяви, че всеки ден българският народ е свидетел на случаи като с Мартин Божанов - Нотариуса. Според нея е невъзможно приемането на страната в Еврозоната през 2025 г.

Според Нинова в споразумението между ГЕРБ и ПП-ДБ няма нито една предложена реформа за здравеопазването, образованието и за повишаване на доходите. 

Преди това председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" Тошко Йорданов посочи, че коалицията е "изпрала" Бойко Борисов.

"Всяко едно споразумение е обещание", посочи Кирил Петков от трибуната на НС. Той заяви, че Денков е обещал днес да подаде оставка. "Властта за нас не е крайна цел, властта за нас е средство за промяна", допълни той.

Петков отбеляза като успех разследването на главния прокурор, антикорупционния закон и бюджета с 3% дефицит. Петков припомни, че българският народ е гласувал доверие на ИТН, но то е било пропиляно. "Не мисля, че българският народ би направил тази грешка два пъти", допълни той. Според него загубеното време е в последните 30 години. "Нито едно решение, което сме направили до сега, не е било водено от страх", подчерта Петков като допълни, че е сигурен, че промяната ще продължи.

Димо Дренчев от "Възраждане" посочи, че според него няма промяна, а застой. Явор Божанков се обърна към опозицията и заяви: "Не сте алтернатива и не можете да формирате такава".

Христо Иванов подчерта, че министър-председател означава главен служител на изпълнителната власт на републиката. „Няма политическа алтернатива, защото няма политически идеи“, допълни той. 

"Денков е човек, който има способност да не губи фокус във важните приоритети", заяви Иванов.

Николай Денков депозира оставката си във вторник. Той коментира, че депозираната оставка „е още една покана за преговори“ по важните за хората теми.

Денков с първи коментар за споразумението за съвместно управление на ГЕРБ
 

ГЕРБ-СДС проведоха национално съвещание на 5 март. След него те разпространиха своето предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Механизъм за вземане на решения. От страна на ГЕРБ-СДС преговарящите са - Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Според Бойко Борисов и без избори може да се намери решение за съставяне на кабинет.

В позиция от обединението изразиха удовлетворение, че "голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение". Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и настоящият премиер Николай Денков. 


Предложението на ГЕРБ към ПП-ДБ – вижте какво съдържа споразумението (ДОКУМЕНТИ)

През последните месеци се появиха разногласия между партньорите в управлението. Първо ПП-ДБ поиска меморандум за реформи и постави ултиматум - това или предсрочни избори. След това ГЕРБ излезе със свои условия: подписване на коалиционно споразумение или избори.

Като основно противоречие между двете формации на този етап се очертава съставът на регулаторите. Според ГЕРБ и ДПС преговорите трябва да са за правителство, а регулаторите да дойдат впоследствие. За ПП-ДБ обаче те са приоритет.

Преди това между двете коалиции възникна разногласие в чии ръце да бъде българската дипломация - ГЕРБ настояха Мария Габриел като премиер да остане и външен министър. "Продължаваме промяната" обаче смятат, че след ротацията постът трябва да получи акад. Денков.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня