/ БГНЕС
Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ за изслушване на премиера Кирил Петков в зала относно ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

"Настояваме премиерът да дойде тук и да даде обяснения за своите свидетелски показания в полза на Васил Божков, да каже какво се случва в българската държава" - така Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС обоснова искането за прегласуване. "Не го крийте, кажете му да дойде тук и да обясни какво върши, защото това, което прави е веднъж незаконно, второ - неадекватно, и, ако щете, опасно за националната сигурност предвид ситуацията в момента", добави той.

От ДПС поискаха председателят на парламента Никола Минчев да изиска Плана за възстановяване и устойчивост на България от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. В процедура по начина на водене народният представител Джевдет Чакъров от ПГ ДПС настоя председателят на парламента Никола Минчев да изиска Плана за възстановяване и устойчивост да бъде предоставен на народните представители.

Чакъров заяви, че правителството не е внесло в парламента националния план по възстановяване и устойчивост и посочиха, че България е единствената държава в ЕС, която не получава средства по плана. Депутатът обясни, че при изслушването на вицепремиера Асен Василев, което отново е било по искане на ДПС, заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев е настоял планът да бъде предоставен в парламента от правителството.

"Планът продължава да не е публичен. Публикувани са единствено новите проекти, включени в него от настоящото правителство", коментира Чакъров. По думите му предоставянето на плана е изключително наложително, тъй като не са ясни неговите аспекти в цялост. Относно кореспонденцията между министър-председателя Кирил Петков и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за плана на България, Чакъров коментира, че едва ли има някой у нас, който да не знае, че планът на България е извън всякакви срокове. 

"За ГЕРБ отсега нататък Кирил Петков вече не е министър-председател. Толерантността ни свърши". Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков в декларация от името на парламентарната група. Акцентът в нея беше поставен върху задържането на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова миналия четвъртък за 24 часа.  Чолаков представи каква според него е била хронологията на събитията и запита за ролята на премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

"Действията на избраното от вас правителство излагат на риск цялата правна, институционална и политическа система на страната", заяви Чолаков, обръщайки се към мнозинството в пленарната зала. Депутатът запита дали останалите партии в коалицията са съгласни с действията на премиера Кирил Петков.

"Ако изобщо бихме го викали в парламента, то ще е, за да се убеждавате още и още в неговата несъстоятелност", коментира още Чолаков.

По повод действията на Бойко Рашков Радомир Чолаков каза: „Спомняте ли си как ви се молеше от тази трибуна: "Моля ви, оставете ме на поста ми и аз ви обещавам да вкарам Бойко Борисов в затвора". Е, вкара го, браво! Както по времето на Цветан Цветанов се вкарваха хора в арестите и после държавата плащаше".

По думите на депутата от ГЕРБ-СДС новите управляващи са искали „цветановщината“ да не се повтаря, но не са прекратили това, а дори правят същото. 

"ГЕРБ си е научил уроците", завърши изказването си Радомир Чолаков и увери, че ГЕРБ-СДС ще отстоява правовата държава.

ПГ "Възраждане" поискаха първо четене на промени в Закона за енергетиката да бъде включено в програмата за седмицата като последна точка за четвъртък, но предложението им  също не беше прието.

В дневния ред на днешното заседание е първото четене на промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет и предвиждащи закриване на специализираното правосъдие. Петъчният ден ще е изцяло за парламентарен контрол.
БТА