/ БГНЕС
Противопоказанията и съдържанието ще са ясни, когато ги получим, стана ясно от думите на здравния министър
Народното събрание даде картбланш на правителството да купим 4 ваксини срещу коронавирус, които са одобрени от Европейската комисия.

Това стана след бурни, почти двучасови дебати, по време на които опозицията отправи критики, че се иска одобрение насляпо. Министърът на здравеопазването също призна, че ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт, придружен от съответната характеристика.

Така, без нито един гласувал "против", но с 19 червени гласа "въздържал се" и само 6 депутати от ДПС, участвали в гласуването с вот "за", парламентът разреши на кабинета да се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech, Manufacturing GmbHand.

"Планът за ваксиниране е вече готов, утре ще бъде представен на МС и ще бъде гласуван. По този план ще бъдат ясно разписани всички целеви групи, които имат право и ще започне от тях програмата за ваксиниране", обяви той и повтори, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след подписано информирано съгласие.

В отговор на критиките за липсата на медицинска информация за съдържанието и противопоказанията на ваксините, Ангелов успокои, че ще получим ваксината чак тогава, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. "Ще има кратка характеристика на продукта и в нея ще има отговор на въпросите, които се поставиха тук. Без характеристиката не можем да отговорим на въпросите, защото те са ясни само на производителя", призна здравният министър.

След гласуването министърът на здравеопазването благодари за подкрепата, но преди това бе подложен на яростна критика от опозицията.

Редица логични и конкретни въпроси постави и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя настоя да бъдат представени научни изследвания за тези ваксини, с каквито не разполагаме. Попита дали преболедувалите ще се ваксинират и настоя да се отговори на въпроса какъв е имуногенът в тези ваксини, какъв е резултатът от прилагането им досега и дали либопротеинът е антигенът във ваксините.

"За първи път за първи път ще се прилагат ваксини с нова технология, как ще се задейства имунната реакция?", попита още д-р Джафер. Зам.-председателят на парламента настоя още да разберем какви ще са противопоказанията и дали тези ваксини ще бъдат рискови за хора с чернодробна и бъбречна недостатъчност.

Трябва да се даде научно-обоснован отговор, настоя Нигяр Джафер. Тя подчерта, че от ДПС, въпреки изредените забележки, са убедени привърженици на ваксинопрофилактиката, но се противопостави на липсата на информация по същество за ваксините. "Медицинската общност и експертите да се въвлекат в достатъчно добра разяснителна кампания, за да направят хората информиран избор", призова депутатката от ДПС, като предупреди, че антиваксърски протести има още от 1820 г. в Англия.

От БСП също поискаха повече информация за плана за ваксините и действията на кабинета.

"Ние не искаме нищо да спрем, но искаме яснота, защото този план е естествено да се обсъди. Какъв е вашият план за имунизация на гражданите, все още не знаем, но когато българските граждани умират по стълбите на болниците, вие сте длъжен да поемете отговорност. Оставям тези, които умират в линейките. С този патос, който се опитвате да представяте картината, тя не отговаря на истината", заяви Драгомир Стойнев от БСП. Той посочи, че имаме въпросните фризери, но не знаем коя ще бъде ваксината, каква ще бъде тя, коя от всичките 7 е най-добрата и как ще се определя кои граждани от коя ваксина да получат. "На много ранен етап сме, за да искате гласуване от българския парламент", посочи зам.-председателят на ПГ на левицата.

"Вие трябва да се срамувате, че сме на първо място по смъртност. Гордеете ли се колеги, с това, кажете, ние от бсп не се гордеем. Защо се стигна до това, че населението ни е болно и няма достъп до качествено здравеопазване", изригна Стойнев.

Министърът отговори, че смъртността притеснила и него, но хвърли отговорността върху депутатите от опозицията, които разколебали народа от ползата да се носят предпазни маски.

"Аз също се притеснявам защо се стигна дотук и от смъртността, но едната причина беше, че от тази трибуна хората бяха убеждавани да не носят маска. От тази трибуна народни предстатвители обясняваха, че пропускателната способност на маската е по-голяма от вируса и видите ли, това не помага. Уважаеми дами и господа, ако в тази криза не покажем единство като народ и като нация, като депутати, които да вярват в правотата на мерките, в най-простите научни истини, няма да успеем и няма да стигнем доникъде", контрира Костадин Ангелов.

"Не отнемайте надеждата на българските граждани за ваксинация! Когато светлината загасне, е много по-тъмно, откогато, ако не е била запалвана изобщо", заключи министърът на здравеопазването.

"Да дадем щанс на българските граждани да бъдат предпазени, да дадем възможност на правителството да изпълни тази своя задача, защото с внушения и послания, които всяват страх, в никакъв случай няма да бъдем полезни на българските граждани", призова от трибуната и шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Дайте да дадем, но какво получаваме срещу това?", отвърнаха й от БСП.


"Преди да се подигравате, елате в болниците. Всеки политик, който натиска копчета, трябва да прекара там поне един ден, тогава ще мислите повече кое копче да натиснете", включи се и Корнелия Нинова от позицията си на санитарка-доброволка в отделение за болни от коронавирус.