Няма да се закрива  болницата в Ардино
Няма да се закрива болницата в Ардино / снимка: Sofia Photo Agency

Болницата в Ардино запазва статута си, въпреки създалото се напрежение през последните няколко седмици, породено от информациите за закриването й. „Няма причина да не бъде сключен договор със Здравната каса", каза в родопския град министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

До дни ще бъде сключен договор със Здравната каса за 31 клинични пътеки или с 10 по-малко от миналата година. Той се срещна с ръководството на здравното заведение и кметската управа. За да запази статуса си на болница, лечебницата трябваше да привлече още няколко лекари, за да може да се изпълни условието да има по двама специалисти и един ординатор в 4-те свои отделения. Освен че болницата се запазва, стана ясно, че в Ардино ще започне да работи и Център за спешна помощ - филиал на кърджалийския. От РЗОК пък съобщиха, че вече имало подадени 22 молби за работа в него. Общината пое ангажимент да съфинансира изграждането му.

Останалите две  общински болници в област Кърджали - в Момчилград и в Крумовград, вече имат сключени договори със Здравната каса. В болницата в Момчилград, от заявените 39 здравни пътеки, 33 отговарят на критериите, а в Крумовград - от заявените 66 пътеки ще се работи по 48.