Няма да бъде създавана работна група в НС за сигналите за нарушения в научния фонд
Няма да бъде създавана работна група в НС за сигналите за нарушения в научния фонд / снимка: БГНЕС
Няма да бъде създавана парламентарна група за сигналите за нарушения в научния фонд
60286
Няма да бъде създавана парламентарна група за сигналите за нарушения в научния фонд
  • Няма да бъде създавана парламентарна група за сигналите за нарушения в научния фонд

Със седем гласа "за", четири "против" и пет "въздържал се" парламентарната комисия по образование отхвърли предложението за създаване на работна група, която да разследва сигналите за нарушения във Фонд "Научни изследвания".

Процедурното предложение беше поставено от депутата от ДПС Хамид Хамид на предишното заседание на комисията.

Депутатите изслушаха и министърът на образованието Сергей Игнатов, който не отстъпи от досегашната си позиция, че докато не се докажат груби нарушения, не се налага смяна на ръководството на фонда.

Заседанието на образователната комисия започна със скандал, в който главен герой беше председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. Той заяви, че от комисията му налагат цензура, като не му разрешават да се изкаже няколко поредни пъти, след което напусна заседанието. Местан попита "защо министърът все още не е изпълнил серия свои ангажименти по закона за насърчаване на научните изследвания, къде е правилникът за дейността на националния съвет за научни изследвания".

От своя страна министър Сергей Игнатов не промени позицията си от предходното заседание на комисията от 7-ми декември: "Докато не се докаже, че има груби нарушения от ръководството, не виждам защо да бъде сменяно, след като фондът работи. Тече много тежка проверка, засега нямаме сигнал за умишлени и груби нарушения".

От началото на годината Фонд "Научни изследвания" е проверяван в 9 дни и всички рецензии са иззети.

Проверки се водят от Софийска градска прокуратура, ГД "Икономическа полиция", Агенция "Държавна финансова инспекция" и Световната банка.