/ БГНЕС
Новият председател на Националния статистически институт Атанас Атанасов официално встъпи в длъжност. Той ще бъде на поста през следващите 7 години.

Избраха нов председател на НСИ

С благодарност за приноса му за развитието на родната статистика и за успешно приключилия мандат Атанасов се обърна към предшественика си Сергей Цветарски, под чието ръководство НСИ извърши преброяването на населението през изминалата година. Символично Атанасов подари плакет по случай 140 години българска статистика и книга История на българското изобразително изкуство.

Цветарски прие символичния подарък и отвърна: Благодаря за пожеланието, аз си признавам че се увличам от история и затова съм си позволявал да сравнявам ролята на Националния статистическия институт, който е институцията, която пише цифровата история на една държава. Без история никой няма бъдеще, това е абсолютно ясно. Нека запазим това, което сме постигнали и да опитаме да го вдигнем на нови височини, посочи Цветарски.

НСИ: Годишната инфлация през юни е 16,9%

Атанас Атанасов очерта основните приоритети в рамките на неговия мандат. „Това, което смятам е да продължи историята на Националния статистически институт, да има приемственост като се използват добрите практики до момента. Като разбира се, искам няколко направления да очертая, в които ще се развива институцията в бъдещето. Първото основно направление е сътрудничеството с останалите институции, с които НСИ си взаимодейства и сътрудничество с медиите. Смятам, че НСИ трябва да бъде максимално отворена и към останалите институции и към медиите”, каза новият ръководител на НСИ.

По думите му развитието на НСИ ще се базира на съвременната статистика, ползвайки нейните достижения и информационните технологии.
БГНЕС