/ ThinkStock/Getty Images
Нови промени на здравните власти застрашават пациентите с остра бъбречна недостатъчност и със сърдечни заболявания. Намалени са драстично цените, които здравното министерство заплаща за процедури по бъбречно заместителна терапия, както и цените, които здравната каса дава за медицински изделия за сърдечно-съдови заболявания, информираха Дарик от пациентски организации „Заедно с теб”. Така, например, за изкуствено сърце вече ще се заплащат не 160 000 лева, както досега, а 130 000. Откъде ще се набавят останалите 30 000 лева не е ясно, обясняват пациентите, допълвайки, че настоящият екип на министерството „прави грешка след грешка, само и само, за да си закърпи бюджета”.

Да си болен в България и в Германия: прилики и разлики

 
Острата бъбречна недостатъчност представлява внезапна загуба на бъбречните функции, възникнала вследствие на сложни операции, обясни Пенка Георгиева, председател на организациите:
 
„Тя е съпътстващ елемент от тежката хирургия и обикновено продължава около три дни. Сега се плаща за бъбречно заместителна терапия по 740 лева, а сега в новата методика за медицински дейности за 2018 г. от 1 април, но със задна дата - от 1 януари, излиза цена 227 лева. По-сложната процедура, която пак касае острата бъбречна недостатъчност и прочиства кръвта от токсини и други вредни вещества, от 4000 се намалява цената, която ще се реимбурсира от Здравното министерство пак със задна дата - 1040 лева. Това е за една единствена процедура. Пациентът, по преценка на лекарите, по време на този стадий, се нуждае от няколко такива процедури“, посочи Георгиева.

Ето какви са причините за високата смъртност у нас
 
Така се стига до момент, в който според Георгиева пациентът трябва да доплаща, но болницата няма право да го накара да доплаща.
 
Другият проблем е свързан с намаляване на парите, предвидени за медицински изделия, които здравната каса заплаща.

Нежелани лекарствени реакции - пета причина за смъртност по честота в болниците


„Например изкуственото сърце, което представлява един орган, който е за пациенти, които изпадат в остра сърдечна недостатъчност, от 160 000 лева се намалява на 130 000 лева. Откъде ще вземат 30 000 лева тези хора, които и без това не работят, защото са в тежко здравословно състояние и нямат време да правят кампании и да събират средства, а министърът на здравеопазването и екипът, за да си закърпят те бюджета за 6 месеца и да излязат герои, реално не мислят за бъдещето, за здравето, за живота на нацията, което е изключително безотговорно. Тоест този екип прави грешка след грешка“, допълни още Пенка Георгиева, председател на организациите.