Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства.
Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства. / Thinkstock/Getty Images
Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите.

С предложените изменения се въвежда изискването върху етикета на продукт или за приготвена храна, съдържащи имитиращ продукт, наличието на такъв да бъде посочено изрично. В случай, че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява, като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

С проекта се въвеждат конкретни изисквания по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с изискванията на Кодекс Алиментариус - международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

Прецизират се въведените в Наредбата през 2018г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти, които са насочени към защита правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.

Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни, предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти. Те трябва да бъдат ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“.

С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти. Очаква се новите, по-строги изисквания да допринесат за повишаване търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране на употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.