Наредба на земеделското министерство е на път да ограничи количеството вода в млечните продукти до 60%, предава NOVA.

Нова наредба ограничава наличието на вода в сиренето (ВИДЕО)

Тези, които имат повече - ще се наричат имитиращи продукти, защото нямат хранителните качества на другите сирена. Асоциацията на млекопреработвателите е “за” въвеждането на ограничението, но независими млекопреработватели се възпротивиха остро.  

По български държавен стандарт, горната граница на съдържанието на вода в млечните продукти е 54 %.  „Трябва да отбележим, че има и международен стандарт за бяло сирене. Той допуска до 60 % вода.

Проблемът е, че водата се вкарва в продукта с влагозадържащи агенти.Това може да са химикали, ензими”, обясни Сергей Иванов от Асоциация “Активни потребители”. „Объркахме много потребителя и той трудно се ориентира кое е сирене и кое - не.

Цената и твърдостта - сред индикаторите да разберем качествено ли е сиренето (ВИДЕО)

60 % е висока граница, защото сиренето трябва да има усвояемост”,
смята. Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите в България. „Повече от 25 години на пазара има сирене, което не отговаря на БДС.

То не е вредно. Манипулация е твърдението, че се влага вода. Няма такова нещо. Водата си е в млякото, от което се произвежда сиренето. Промените, които искат, ще отворят дупка в пазара”, поясни Галин Груден, млекопреработвател.
nova.bg