Поредна авария за правителствения „Фалкон”. След като през февруари инцидент принуди машината да кръжи над София, сега същото се повтори и в небето над Варна.

Правителственият самолет, с който пътува министър-председателят Бойко Борисов, кацна на летището във Варна. Премиерът беше в морската столица за закриването на осмия летен университет на Младежката академия на ГЕРБ.

Борисов и транспортният министър Ивайло Московски трябваше да излетят от Варна на път за Пловдив, където очакваха премиера за откриването на новата спортна зала.

След излитането обаче и трите колесника на правителствения „Фалкон” не са се затворили. Според Московски явно проблемът е в електрониката на самолета, останал след последния ремонт.

„Инцидентът е същия като миналия път. Колесникът не можа да се отвори. Бяхме уведомени, че проблемът е в електрониката - датчици не са могли да сработят. По процедура сме длъжни да се върне на най-близкото летище - това беше Варна. Хората са малко притеснени, но това е нормално”, коментира министър Московски.

Министър-председателят е запазил спокойствие, коментираха от Летище Варна.

Екипажът на правителственият авиоотряд е кръжил докато горивото изгори и е върнал обратно самолета на летището. Машината останала във въздуха около 15 минути. Екипажът на авариралия „Фалкон” е получил забрана да прави опити за ново излитане.

Сега Борисов и придружаващата го делегация очакват пристигането на другия правителствен самолет - „Еърбъс”. Междувременно в Пловдив вече откриха многофункционалната спортна зала „Колодрума”, а министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на града Иван Тотев извиниха отсъствието на премиера без да съобщават подробности.

„Очаква се Бойко Борисов да дойде в Пловдив във вторник и тогава да посети новата зала и да види новите фонтани”, поясни Тотев.

Борисов за инцидента: Сигурно много хора са се зарадвали

В началото на тази година - на 11 февруари, министър-председателят отново беше участник в инцидент с правителствения „Фалкон” във въздуха. Тогава самолетът се приземи принудително на Летище София. Заради технически проблем се наложи машината да се върне обратно, като преди това над час кръжа над столицата, за да изразходи горивото.

Борисов летеше за Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет. Предварителните данни показваха, че малко след излитането на самолета се е появил технически проблем, който не е позволил да се затвори левият колесник на машината.

Седмица след инцидента правителственият самолет „Фалкон” беше спрян от полети.