Нормализира се обстановката след падналия сняг
Нормализира се обстановката след падналия сняг / снимки: Sofia Photo Agency
Нормализира се обстановката в България след падналия в събота сняг. Екипи на "Гражданска защита" цяла нощ са продължили работа в пътните участъци със затруднено движение.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. В по-голямата част от страната пътните настилки са мокри, а по високите части и заледени, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти.

Проходът Шипка отново е затворен за товарните автомобили, съобщават от полицията. Движението е било възстановено само за леките автомобили за няколко часа тази сутрин. Затворени са проходите Твърдица - Елена; Етрополе - Златица; проходът на "Републиката"; Троян - Кърнаре и Дюлински.

Много населени места в България остават без ток след обилния снеговалеж в събота. В област Варна девет села са без ток, а едно е без вода. В област Добрич 10 села са без ток и три без вода. През нощта екипите на "Гражданска защита" са реагирали на 11 сигнала за паднали дървета в София и на девет в Стара Загора. Осем закъсали ТИР-а са извлечени от прохода Шипка.

Прекъснато е електроподаването в района на АГ болница ”Ева” в Сливен. Ток няма в района на Петолъчката и село Струпец, Сливенско, съобщи пред Дарик Снежана Кънева, директор на дирекция "Строителство, екология и управление при кризи" към общината. Ток вече има в квартал “Сините камъни” и “Надежда”. Постепенно се нормализира и обстановката по пътищата в региона, съобщи дежурният в полицията в Сливен.

12 села в Шуменско все още са без ток, съобщиха от Областния съвет по сигурност. Селата са в общините Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево и Смядово. От обяд е затворен за движение Върбишкият проход. Забраната важи за целия зимен сезон. Отворен за движение е пътят Шумен - Разград. Пътищата в областта са мокри, няма затворени участъци.

Три села в Разградско са без електричество, съобщиха от „Гражданска защита” - Разград. От сутринта няма ток в две села в община Самуил и едно в Исперих. Снежната покривка в региона достигна 6 см, 20 служители на Областно пътно управление с 10 машини разчистват шосетата.

Пет селища в Смолянска област са без електричество, сочат данни на "Гражданска защита". Авариите са причинени от повалени от бурята дървета. Без ток осъмнаха селата Забърдо, Лилеково, Острица, Рибен дол и Планинско, а с частично прекъснато електрозахранване са още пет населени места в планинската област.

Снегът в страната причини много катастрофи. Седем души са загинали, а 20 са ранени - двама от които с опасност за живота, при станалите 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие. В София са регистрирани 128 леки и две тежки катастрофи. Трима души са ранени.