Нивото на Дунав при Лом продължава да се покачва
Нивото на Дунав при Лом продължава да се покачва / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

От сутринта досега нивото на река Дунав при Лом се е покачи с 4 см и достигна 839 см. Това е най-високата стойност от началото на тази година, съобщиха от община Лом.

„Гражданска защита" и община Лом имат готовност да изградят допълнителна защитна дига от бетонни елементи и земя на участък от 50 м в района на пристанището, ако нивото на реката достигне 850 см. Засега това не се налага, обявиха от кризисния щаб, който работи в общинската администрация. И днес остава в сила въведената преди седмица трета степен на готовност за действие на „Гражданска защита" „опасност от заливане".

По брега на реката са разположени наблюдателни постове, които следят постоянно за изменението на водното ниво и за евентуални пробойни в дигите. Засега защитните съоръжения издържат напора на водата, обявиха спасителите. В момента водата е заляла части от Дунавския парк в Лом и от пристанището. От високите подпочвени води са паднали три къщи в ромския квартал „Младеново", а мазетата на домове в квартала и в централната част на града са наводнени.

По четири улици в Лом има пропадания на настилка, които се обясняват с високите подпочвени води. Кметът на Лом Пенка Пенкова заяви, че през седмицата ще бъде свикано извънредно заседание на общинския съвет, на което ще бъдат набелязани мерки за спасение на града от високите води на Дунав и за възстановяване на инфраструктурата.