Нивото на Дунав край Силистра се понижава
Нивото на Дунав край Силистра се понижава / снимка: DarikNews.bg

Нивото на Дунав край Силистра през последното денонощие се е понижило с 48 см и е стигнало 649 см, съобщиха от силистренското представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката. Все още високи са подпочвените води. Вчера пожарникари са отводнявали залят от подпочвени води склад в промишлената зона на Силистра.

По данни от общините в крайбрежните зони на Силистренска област има наводнени площи с есенни и пролетни култури и с овощни насаждения. В областната земеделска дирекция засега няма обобщена справка за щетите. Затруднена е и жътвената кампания заради проливните дъждове през последните дни.

В Силистренска област от вчера е отменена въведената заради високите води на река Дунав втора степен на готовност за денонощни наблюдения на реката. Но остава първата степен за повишено внимание, съобщиха от „Гражданска защита". Няма опасност и от преливане на язовири според специалистите. В Силистренско язовирите са повече от 40, като девет от тях се водят за потенциално опасни.