Нивата на реките в Дунавския басейн се повишават
Нивата на реките в Дунавския басейн се повишават / снимка: Dariknews.bg, архив

В Дунавския басейн нивата на реките се повишават днес и в следващите два дни в резултат на валежите. Това съобщиха от Басейновата дирекция „Дунавски район” в Плевен.

Прогнозата се отнася за реките западно от река Огоста - Тимок, Тополовец, Витбол, Арчар, Лом, за горното течение на река Огоста, за река Искър, и за горните течения на реките Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки.

За Искър се очаква покачването в средното и долното течение да продължи. Днес, утре и на 13 октомври водните количества да бъдат около и над средната стойност. По-значителни ще бъдат повишенията във водосборите на реките Владайска, Банкянска, Блато, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля, но количествата води ще бъдат под прага за внимание.

За р. Янтра повишения се очакват в горното и средно течение, количеството ще бъде около и над средната стойност. По-съществено ще бъде за притоците на Янтра - Росица, Видима и Джулюница, както и за Янтра над Габрово, но под прага за внимание.

На р. Русенски Лом нивото ще бъде около и над средната стойност.

През следващите три дни са възможни повишения в целия водосбор на тази река, като по-значителни ще бъдат на 12 и на 13 октомври. През първия ден ще бъдат в горните части, а през втория - и в долните, но количествата води ще бъдат под праговете за внимание.