17 съвета в партията ще преповтарят министерствата в правителството и ще предлагат политики
Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи пред Националния съвет да има петима заместници в партията. Предложението и беше прието със 136 гласа "за" и 9 "въздържали се".

Това са Кристиан Вигенин, които ще поеме международния ресор, Владимир Москов - местната власт, Атанас Зафиров - коалиционната политика, а Янаки Стоилов ще е председател на комисията по идейно развитие и зам.- председател. Ирена Атанасово е петото предложение за зам.-председател, тя ще отговаря за публичните политики. Секретари на изпълнителното бюро пък ще са Вяра Емилова и Христо Проданов.

Националният съвет на БСП се събра на първото си заседание, две седмици след като приключи 50-ият конгрес на социалистите. 

Повечето критици на Нинова отпаднаха от Националния съвет - Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински, Димитър Дъбов. Все пак в редиците на партията останаха критици като Кирил Добрев, Георги Гергов, Драгомир Стойнев. 

Новоизбраният Национален съвет пък прие предложение на Корнелия Нинова прие да има 17 съвета за подпомагне работата на пратията през следващите четири години. Съветите към НС на БСП ще бъдат 17, точно колкото и каквито са и министерствата в Министерски съвет на България в момента. 

Така ще се сформират съвети по вътрешните работи; външните работи; енергетика; здравеопазване; земеделие, храни и гори; икономика; култура; младежта и спорта; образованието и науката; околната среда и водите; отбраната; правосъдието; регионалното развитие и благоустройството; транспорта, информационните технологии и съобщенията; труда и социалната политика; туризма и финансите.

Всеки Съвет ще следи, анализира и оценява работата на съответното министерство и ще изготвя алтернативни политики.

Председателите на съветите ще бъдат избрани на следващото заседание на Националния съвет, когато ще бъде гласуван и целият им състав.