"Притеснени сме от това, което се случва със спирането на доставките на газ. Целта на нашата среща, обсъждане и решение е да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват". Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и иновациите Корнелия Нинова на брифинг след среща с петте най-големи работодателски организации.

"Това, което обсъдихме и предлагаме като решения, е тяхното настояване правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките по съществуващия договор. Предлагаме дотогава да се сложи таван или да се замразят цените на газа такива, каквито са сега", заяви Нинова.

Нинова с изненадващо посещение в държавната компания „Кинтекс“

Друго предложение е, разликата, оскъпяването, което ще дойде отгоре по алтернативни доставки да се поеме от държавата.

"Да се приеме спешно закон, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. Да се продължат компенсациите за ток, да се продължат до времето, докогато се решат дългосрочно проблемите с нови договори", допълни вицепремиерът.

По думите ѝ в засегнатите сектори от спирането на природния газ, оперират 25 241 предприятия.

Над 25 хил. предприятия са засегнати от спирането на газа

"В петък ГЕРБ искат извънредно заседание на парламента за да се изслуша министърът на енергетиката, финансите и премиерът, и да се вземе решение за изпращане на оръжие за Украйна. Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкарат във война, за нас са най-важни българската икономика, производство, овладяване на цените, каза още Нинова.

"Националният интерес е да има мир и България да не се включва във войната чрез доставка на оръжие", подчерта вицепремиерът.