ГЕРБ и БСП влязоха в задочен спор дали България изнася оръжия за Украйна. 

В периода от февруари до 13 април износът от България на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти - с над 400 млн. лв., каза пред медиите в Стара Загора Христо Гаджев, депутат  от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана. Той уточни, че това се вижда в отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова, качен на сайта на парламента.

Този износ е към частни фирми, а не към държави, можем да направим обаче предположение, че голяма част от него стига до Украйна, коментира той. Правилно е да предоставяме оръжие на Украйна, но защо се прави по потаен начин, попита Гаджев. Той посочи, че имало два полета, извършени на 4 и 5 април от летище София за летище Режов по договор между българска и полска компания. Това летище е на 100 км. от украинската граница. Става дума за 600 000 броя 30 мм и 40 мм изстрели на стойност 23,5 млн. лв., каза още Гаджев.

„New York Times“: България продава оръжия на американска фирма, която ги изпраща в Украйна

Според председателя на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Гаджев прави "свободни съчинения по картинка".

В позиция на Свиленски, разпространена от пресцентъра на БСП, се посочва, че Гаджев показва официален отговор до Народното събрание за износ на оръжие с краен потребител в държава членка на ЕС и прави "обосновано предположение", че от тази държава едва ли не са подали документи с невярно съдържание и са излъгали официалните български институции и оръжието не е за нея, а за Украйна.

Спрете се, в желанието си на всяка цена да свалите правителството и да се върнете на власт, ще вкарате България в международен скандал, отбелязва Свиленски.

"А що се отнася до "обоснованите предположения", и ние имаме такива, че кюлчетата в чекмеджето на Борисов са негови и че арестът му е заслужен, но точно вие от ГЕРБ ревнахте до Бога, че няма доказателства. Къде са ви сега доказателствата за износ на оръжия? Или, когато ви е изгодно, трябват доказателства, когато не ви е, карате на "обосновани предположения", заявява още председателят на ПГ на "БСП за България".

Нинова: Борисов, лъжеш! България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия

На брифинг днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата. На въпрос дали България трябва да изнася оръжия за Украйна, той отговори, че това вече се случва, макар и „задкулисно“. По думите му страната ни изнася в пъти повече боеприпаси от февруари насам, оръжейните ни заводи работят с пълен капацитет и там се произвежда "точно продукцията, която се използва в Украйна".

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова отрече България да изнася оръжие за Украйна или Русия. "Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия", заяви Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП във връзка с изказването на лидера на ГЕРБ.
БТА