Не вярна появилата се информация, че четирите преговарящи за правителство партии сме се договорили председателят на Народното събрание да се избира от всяка формация на ротационен принцип. Както и не е вярно, че сме разбрали първият председател на този принцип да бъда аз. Ако беше така, вярвам, че най-малкото щях да го зная. Това обяви на брифинг Корнелия Нинова.

По думите й по никакъв начин не отговарят на истината и медийните писания за определени лица от БСП, чиито имена са спрягани за министри. "Медиите сте свободни да пишете каквото си поискате - това е свободата на словото. Но искам да се знае, че спряганите имена изобщо не са обсъждани вътре в партията. Така, че заявявам, че нищо от написаното не е вярно", обясни лидерът на левицата в оставка.
След преговорите: Председателят на НС ще се сменя всяка година

Нинова посъветва също така преговарящите да забавят въпроса за постовете.

Тя оповести още, че е приключила работата на 18 експертни работни групи. "Те намериха общите нещата между четирите преговарящи партии. От тук нататък останаха спорни въпроси", разкри лидерът на БСП и обяви, че очаква мандатоносителите от "Продължаваме промяната" да свикат политическата среща на лидерите четирите партии. "Трябва да изчистим спорните въпроси и да проведем политическите разговори, които да надградят експертните. В резултат на тази среща настояваме да се подготви писмено коалиционно споразумение с ясни ангажименти по дати и месеци", заяви още Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Лидерът на левицата влезе и в още детайлни искания: "С ясни ангажименти какво правим с цената на тока. Че няма да допуснем от 1 януари битовите потребители да се включат в общия пазар. Как ще подпомогнем икономиката и доходите на хората. Какво правим ако има нова COVID вълна - всичко това трябва да бъде ясно разписано черно на бяло. Най-важното - грижата за хората."
В ход са лидерски преговори, които се очаква да завършат с коалиционно споразумение

Корнелия Нинова каза още, че коалиционното споразумение задължително трябва да мине през Националния съвет на БСП и ако проектът бъде одобрен, едва тогава тя ще сложи подписа си под него. И апелира: "Нека да се подпише споразумението и едва тогава да започнем да говорим за имена и постове. Заели сме се с тази работа първо за да прекараме хората през кризата, а след това ще си раздаваме постовете", категорична бе тя.