/ Министерство на туризма
"Не бива да допускаме компромис в противоепидемичните мерки", подчерта тя
"Грешката на един ще бъде петно върху целия сектор, не бива да допускаме компромис в противоепидемичните мерки". Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представителите на бизнеса в Банско.

Николова инспектира места за настаняване и ски съоръжения в Банско

В дискусията участваха и заместник-кметовете на община Банко Стойчо Баненски и Сашка Въчкова, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. "Предстоящите студени месеци ще са изключително трудни за зимните курорти и по тази причина следим всекидневно обстановката в Европа и в държавите, които са наши традиционни пазари", каза министър Николова.

И уточни, че заради това отново погледите ни са насочени към българския турист. Тя припомни, че сънародниците ни ни гласуваха доверие през изминалото лято, като доказателство за това е и статистиката, според която над 2,7 млн. са реализираните туристически пътувания у нас от българи. "Вярвам, че със сънародниците ни ще изберем зимните ни курорти за предстоящите празници", допълни тя.

ицепремиерът припомни, че Министерството на туризма е проучило практики на водещите в Европа ски курорти и на тяхна база бе разработен пакет от мерки за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани задължително от всички обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Кампанията за ски ваканции в предстоящия сезон ще премине под мотото „Зимните спортове укрепват Вашето здраве“, допълни още тя.

Марияна Николова започва проверки на зимните комплекси за предстоящия сезон

"Очаквам, че вече сте запознати и спазвате мерките, тъй като контролът ще е безпощаден"
, категорична бе министър Николова. И уточни, че проверките вече започнаха, като инспекциите ще се осъществяват както от експерти от Министерството на туризма, така и от длъжностни лица на Министерството на здравеопазването, РЗИ, МВР и кметовете на общините.

На база наличните данни в община Банско за зимен сезон 2020/2021 г.  се очаква спад около 60% в общата посещаемост. Анализите показват, че намалението на пътуванията на българи ще е около 40 на сто, а при пътуванията на чужденци то ще е около 80%.

Очакванията за Боровец и Пампорово също са неблагоприятни. Според прогнозите на
Министерството на туризма 70 на сто по-малко туристи се очакват през идния сезон. Вицепремиерът коментира, че характерното при пътуванията през зимния сезон е, че голяма част от тях се реализират с резервации в последния момент.

Николова: Важно е хората да знаят, че държавата е зад гърба им и те ще запазят своите доходи

"Надяваме се и тази година да е така и това е още една причина да спазваме всички санитарни норми, да не допускаме заразявания в курортите и да поддържаме имиджа на страната като сигурна и безопасна дестинация", уточни тя. По думите й, не може да говорим за добър или силен сезон, но очакваме все пак да има сезон и затова е ключово да запазим курортите си стерилни.

"В сегашната ситуация е особено важен акцентът върху туристическите услуги в сферата на здравето, профилактиката, закаляването. В тази посока сме на единно мнение с бизнеса, че ще е полезна единна рекламна кампания за зимата, както и облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест", заяви министър Николова.

Надявам се представителите на бизнеса в Банско също да подкрепят инициативата за обособяване на „карантинни хотели“, коментира министърът. И поясни отново, че идеята е не да се правят полеви болници, да са се осигури място за отделяне на контактни лица или такива, които са под карантина.

Тя открои отново важното място във всеки хотел да бъде отделено място за гости, които проявят симптоми, както и да се наблюдава и да не се допуска струпване, където най-често се стига до заразяване.

Трите големи зимни курорта у нас се готвят за старта на сезона (ВИДЕО)

Представителите на бизнеса коментираха, че Банско е отличник по дисциплина. Според тях местният бизнес може би е най-подготвен, защото в края на миналия сезон вече беше премината епидемична ситуация.

Браншът подкрепя политиката на Министерството на туризма за безопасност, тя е наша обща, посочиха още от сектора. Представителите на бизнеса благодариха за тесния контакт и сътрудничеството с министъра и допълниха още веднъж, че е важно да се запазят позитивните послания за пътуванията към планинските курорти.

Операторът на ски зоната информира, че се подготвя сезонът да е от 4 декември до 11 април. В момента се прави необходимата подготовка, като очакванията са за спокоен сезон. Обезпечени са с необходимите специалисти и добра техника. Ще бъдат въведени и спазвани разписаните указания на Министерството на туризма.

Вицепремиерът подчерта, че е важно както в местата за настаняване, така и в ски зоната да има информационни табла, от които всички туристи да могат да научават противоепидемичните правила, които трябва да спазват.

Необходимо е посетителите да са сигурни, че се взимат необходимите мерки, за да им гарантираме спокойното и безопасното посещение в зимните ни дестинации.