/ БТА
От Министерство на енергетиката не са изискани допълнителни документи във връзка с проверката в "Булгаргаз". Това коментира пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Александър Николов по повод проверката за цените на газа на Националната полиция и Държавната агенция "Национална сигурност". Министър Николов коментира, че не може да взима отношение относно проверки на друг компетентен орган.

Относно дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, министърът каза, че няма забележки относно експертния състав на Комисията. Той бе категоричен, че решението за регулаторния орган, е прерогатив на Народното събрание. На въпрос относно настояването на министър-председателя Кирил Петков председателят на КЕВР Иван Иванов да бъде сменен, Николов коментира, че Министерство на енергетиката следва да работи по възможно най-ефективния начин с какъвто и да е регулатор.

Националната полиция и ДАНС влязоха в „Булгаргаз” (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Нямам забележки относно експертния състав на Комисията. Не бих искал да влизам в полемика и да предлагам, каквито и да е решения, тъй като не мисля, че това би било нормално", каза той.

Относно мораториума за цените на тока за битовите потребители министърът каза, приемането и отменянето на такъв е функция на Народното събрание. "Мисля, че народните представители са достатъчно разумни и ще вземат възможно най-доброто решение", посочи министърът.

КЕВР пита енергийния министър за цената на природния газ

Той бе категоричен, че всички мерки, които са взети от Министерство на финансите и Министерство на енергетиката са свързани с това натискът върху какъвто и да е състав на КЕВР относно повишаване на цената на електроенергията да бъде смекчен. Министър Александър Николов посочи, че това включва покриване в пълен размер на натрупаните дефицити на операторите, които са отговорни за електроразпределението. "Тоест всичко, което е възможно да бъде направено, се прави, така че да няма последващ ценови шок", заяви министърът.
БТА